Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Graf van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans en H.J. van der Meulen in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1907
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524966

Omschrijving van Groenendaal: Graf van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans en H.J. van der Meulen

Inleiding.

GRAFMONUMENT van J.P.F. van der Meulen-Heuvelmans (+ 1907) en H. J. van der Meulen (1850-1915). In 1907 opgericht in Neo-gotische vormen naar een ontwerp van het uit 's-Hertogenbosch afkomstige beeldhouwersatelier M. van Bokhoven en Zn. Het graf is gelegen ten oosten van de bisschopskapel, pal ten zuiden van het familiegraf van De Gruyter in sectie 21-11-01-23.

Omschrijving.

Rechthoekige graftombe met stèle. Liggende hardstenen omlijsting met lage, piramidaal bekroonde, vierkante hoekzuiltjes. De grafplaat met inscripties is iets aflopend en op de hoeken geornamenteerd met bladwerk. Stèle met gestileerde driepasomlijsting en bekroond met een geornamenteerd kruis. In de stèle bevindt zich een witmarmeren inlegplaat met daarop een afbeelding van de wederopgestane Christus met geheven rechterhand en kruisbanier in de linkerhand. De stèle heeft aan de onderzijde het opschrift: "Wie in mij gelooft heeft het eeuwige leven". De signatuur bevindt zich rechtsvoor op de hardstenen omlijsting.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche beeldhouwer M. van Bokhoven.

Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste neogotische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Graf van J.P.F. van der Me…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!