Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorietuin in Oudorp

star star star star (2)
Herenweg 77
1829 AC, Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Noord Holland
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 524960

Omschrijving van Pastorietuin

Inleiding

PastorieTUIN, deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. De in Engelse landschapsstijl aangelegde tuin dateert vermoedelijk van kort na de bouw van de kerk en pastorie in 1879-1880. Aan de zuidzijde wordt de pastorietuin begrensd door de Carmelietenstraat, aan de westzijde door de Molentocht en aan de noordzijde door de kerk en de begraafplaats. De leibomen en druiven tegen de kerkmuur en de bloemperken in het gazon zijn van recente datum.

N.B. De gewijzigde voortuin en het verbouwde lijkenhuisje rechtsachter in de achtertuin zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Ruim 0,5 hectare grote pastorietuin waarvan de circa 87 meter diepe en 50 meter brede achtertuin zich achteraan enkele meters naar rechts (N) verbreed. De achtertuin bestaat uit een groot niervormig gazon dat omgeven wordt door slingerpaden en aan de zuidzijde begrensd is door een brede strook waarin verschillende soorten loofbomen (vroeger met name veel iepen) en struikgewas. Het gazon wordt in tweeÙn gedeeld door een gebogen dwarspad dat rechts eindigt bij het houten toegangshek dat vanaf het Stroomerlaantje toegang geeft tot de pastorietuin. In de achtertuin staan een aantal solitairbomen waaronder een oude notenboom direct achter de pastorie en halverwege rechts een grote groene beuk die gezien de stamomtrek van circa 4,5 meter omstreeks 400 jaar oud is en derhalve dateert van v¿¿r de aanleg van de huidige pastorietuin. In het tuingedeelte achter de pastorie bevinden zich verder diverse hoogstamfruitbomen waaronder appel- en perenbomen. Van de mispel die hier stond resteert de stronk. Achteraan wordt de pastorietuin begrensd door een strook met struikgewas en diverse bomen waaronder een oude paardekastanje.

Waardering

De pastorietuin is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Verder vanwege de in tuinhistorische opzicht waardevolle samenhang tussen tuin, begraafplaats, Stroomerslaantje en het Kerkenbos.

Tags: losse objecten, ed.,tuin,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorietuin
location_on Monumenten Kaart rond Oudorp

Recensies (2)
  Pastorietuin
  Herenweg 77, Oudorp, Noord Holland, NL
 • star star star star
  3
  Schreef tot 2 keer toe eikenboom maar moet natuurlijk beukenboom zijn.
 • Pastorietuin
  Herenweg 77, Oudorp, Noord Holland, NL
 • star star star star
  3
  Als ik het goed heb is die beukenboom een meerstammige eikenboom bestaande uit meerdere bomen die vergroeid zijn. In de alkmaarderhout staan ook meerstammigle eiken die een grotere omtrek hebben en die zijn gedateerd uit 1880. Dus die boom is geen 400 jaar maar ongeveer 142 jaar oud.