Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk in Oudorp

Herenweg 79
1829 AC, Oudorp (Gemeente Alkmaar)
Noord Holland
Bouwjaar: 1900-1924
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 524951

Omschrijving van Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurentiuskerk

Inleiding

FAMILIEGRAF "Stroomer", deel uitmakend van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius. Het rechts naast het priestergraf gesitueerde grafmonument van de familie Stroomer dateert gezien de art nouveau vormgeving uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De familie Stroomer heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de begraafplaats en de kerk. Ze woonden in de voor rijksbescherming voorgedragen stolpboerderij Munnikenweg 8 die gelegen is in het verlengde van het naar hen vernoemde Stroomerlaantje dat uitkomt bij de kerk.

Omschrijving

Samengesteld grafmonument van hardsteen bestaande uit een grafzerk van 2,60 x 1,38 meter op een roef met een oplopende hoogte van circa 0,30 tot 0,50 m, en een lage, door achthoekige hoekpijlertjes met een gepunte top geflankeerde achterwand die in het midden bekroond wordt door een Latijns kruis. De grafzerk heeft een afgeschuinde rand met ruitmotieven en vermeldt de namen van de familie Stroomer die hier tussen 1867 en 1996 begraven zijn. De achterwand is voorzien van een afgeronde bovenrand met gestileerde bladmotieven waaronder het opschrift "FAMILIE-" "GRAF." en twee tekstvelden met de namen van het overleden echtpaar Bijman-Stroomer. Het tot een hoogte van 2,30 meter reikende kruis heeft in het midden een cirkel met de afkorting "ihs" omgeven door siermotieven. De in doorsnede achthoekige kruisarmen eindigen evenals de hoekpijlertjes van de achterwand in een met siermotieven verfraaide punt.

Waardering

Het familiegraf "Stroomer" is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard familiegraf in art nouveau trant uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en als onderdeel van het rooms-katholiek kerkelijk complex St. Laurentius, bij de totstandkoming waarvan de familie Stroomer een belangrijke rol heeft gespeeld.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Familiegraf "Stroomer" bij St. Laurenti…
location_on Monumenten Kaart rond Oudorp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!