Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vroom & Dreesman in Alkmaar

Vroom & Dreesman
Laat 143
1811 ED, Alkmaar (Gemeente Alkmaar)
Noord Holland
Bouwjaar: 1925
Architect: G.W.J. Caron
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 524923
Type: Gebouw

Omschrijving van Vroom & Dreesman

Inleiding

WARENHUIS in Late Amsterdamse Schoolstijl uit 1925 met Art Deco-detaillering, gebouwd in opdracht van Vroom & Dreesmann naar ontwerp van G.W.J. Caron uit Amsterdam. Oorspronkelijk was de gevel langs de Laat symmetrisch van opzet maar het gebouw is aan deze zijde in 1933 en 1969 uitgebreid. Het warenhuis is gesitueerd op de hoek van de Laat en de Ridderstraat.

Omschrijving

Groot winkelpand van drie bouwlagen onder een plat dak met mastiekdekking, boven de winkelpui opgetrokken in gele baksteen. Het pand heeft een rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoek op de hoek van De Laat en de Ridderstraat. De rechthoekige vensters op beide verdiepingen hebben stalen taatsramen met een kleine roedenverdeling en zijn deels voorzien van gekleurd glas-in-lood. De gevels langs de Laat (NO) en langs de Ridderstraat (NW) tellen op de eerste verdieping elk acht vensterassen met onregelmatig geplaatste, per twee en drie gekoppelde vijftienruits ramen met negenruits bovenlichten. Alle vensters van de eerste verdieping rusten op een doorlopende waterlijst van natuursteen met ter hoogte van de muurdammen telkens drie ringvormige ornamenten. De strekken boven de vensters zijn uitgevoerd met decoratief metselwerk en op de hoeken voorzien van smalle natuurstenen blokken met een zaagtandprofiel. In beide gevels op de tweede verdieping drie samengestelde vensterstroken met vierkante stalen achtruitsvensters tussen afgeschuinde gemetselde stijlen. De middelste vensterstroken tellen elk acht ramen en bevinden zich in licht risalerende gevelpartijen waarop in vergulde letters de naam "Vroom en Dreesman" is aangebracht. De hoekpartijen van dit geveldeel zijn iets boven de daklijst opgemetseld. In de gevel aan de Ridderstraat tellen de buitenste vensterstroken zes ramen en langs de Laat rechts een vensterstrook van drie en links één van elf ramen. De vensterstroken zijn aan de boven- en onderzijde ter hoogte van de dagkanten voorzien van uitkragende verticale gemetselde sierelementen. De afgesnoten hoek bevat op de eerste verdieping een loggia met gestapelde natuurstenen kolommen die het balkon van de tweede verdieping ondersteunen. Een stalen deur met roedenverdeling opent op de loggia, die aan de bovenzijde is dichtgezet met stalen roedenverdeelde bovenlichten. Een stalen deur met roedenverdeling opent vanuit de gevel op het balkon van de tweede verdieping en daarboven bevindt zich een wijzerplaat.

De achtergevel bestaat uit drie delen waarvan de smalle middenrisaliet het oorspronkelijke trappenhuis herbergt. In de flankerende geveldelen onregelmatig geplaatste vensters die op de begane grond zijn dichtgemetseld en op de verdiepingen deels dichtgezet met platen. Het linker geveldeel bevat op de eerste verdieping vensters met stalen kozijnen en glas-in-loodramen in Art Deco-trant.

INTERIEUR. Van het oorspronkelijke interieur uit de bouwtijd zijn onder meer bewaard gebleven: het betonskelet met vierkante kolommen, het trappenhuis met centrale lift in glazen schacht met betegelde vloer, de gekleurde glas-in-loodramen in Art Decostijl in de voormalige directeurskamer, het in zwart en wit marmer uitgevoerde trappenhuis van de oorspronkelijke entree naar het restaurant op de eerste verdieping, de voormalige dienstingang met betegelde entree, gang en houten trap.

Waardering

Het warenhuis van Vroom en Dreesmann uit 1925 is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als representatief en karakteristiek voorbeeld van een warenhuis uit het interbellum in Late Amsterdamse Schoolstijl met Art Deco-detaillering, naar ontwerp van de winkelarchitect Caron uit Amsterdam. Het pand heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging in de binnenstad van Alkmaar.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkel,winkel,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vroom & Dreesman
location_on Monumenten Kaart rond Alkmaar

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt