Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Secretariaat Jongerenwerk Venlo in Venlo

Grote Kerkstraat 36
5911 CH, Venlo (Gemeente Venlo)
Limburg
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 20030203
Rijksmonument ID: 524716
Type: Kerk

Omschrijving van Secretariaat Jongerenwerk Venlo

Inleiding

Een van beide voormalige kapelanieën van de Sint Martinusparochie. Het pand is opgenomen in de straatwand met religieuze dienstwoningen aan de zuidzijde van de Sint Martinuskerk. De voormalige kapelanie is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme met invloed van Neo-renaissance. Het pand werd gebouwd omstreeks 1880 aansluitend aan de andere voormalige kapelanie aan het binnenplein bij de Grote Kerkstraat.

Omschrijving

Voormalige kapelanie op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt twee bouwlagen plus een zolderverdieping met wolfdak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Speklagen in een lichte tint baksteen. Rechthoekige houten vensters met zij- en bovenlichten. Rechthoekige houten deur met bovenlicht. De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. In het linkerdeel van de voorgevel de voordeur. Deze dateert van omstreeks 1970. De vensters zijn eveneens niet authentiek. Deur en vensters met hardstenen dorpelstenen. De dorpelstenen zijn opgenomen in een bakstenen waterlijst. In de plint twee kleine keldervensters. Deur en vensters eerste bouwlaag met een rondboogvormig vulstuk met hierin keramische decoraties. In de tweede bouwlaag aan de bovenzijde van de voordeur een tweedelig venster met een rondboogvormig vulstuk. Daarnaast twee driedelige vensters met een segmentboogvormig vulstuk. Onder de dakrand kleine boogfriezen. In het dakvlak van de voorgevel twee grote kantelvensters van omstreeks 1970. Aan de linkerzijgevel in het verlengde van de voorgevel een aangebouwde muur ter hoogte van anderhalve en een halve bouwlaag. Helemaal links in deze muur een segmentboogvormige houten deur. Aan het rechterdeel van de linkerzijgevel een aangebouwde serre met plat dak met hierop een balkon. Deze serre is omstreeks 1970 vergroot met een volume waardoor de voormalige binnenplaats thans geheel is overdekt. Aan de straatzijde een driedelig bovenlicht behorend bij deze aanbouw. In de tweede bouwlaag boven de serre een rechthoekige dubbele balkondeur met driedelig bovenlicht. Aan het linkerdeel van de linkerzijgevel een forse uitbouw over twee bouwlagen en afgedekt met een zadeldak. In de tweede bouwlaag van deze uitbouw een driedelig venster met rondboogvormig vulstuk. In de achtergevel aan de tuinzijde zijn omstreeks 1970 twee vensters toegevoegd. In de tweede bouwlaag achtergevel een drietal kleine venstertjes. Het INTERIEUR is qua structuur en uitmonstering gemoderniseerd.

Waardering

De voormalige kapelanie is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van de religieuze bebouwing van de Sint Martinusparochie in de straatwand tegenover de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en detaillering. Het pand is tevens van historisch-stedenbouwkundig belang vanwege de situering in een straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid, met name van het exterieur, en de typologische zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,kapelanie,kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Secretariaat Jongerenwerk Venlo
location_on Monumenten Kaart rond Venlo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt