Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Schoonoord in Voorburg

Oosteinde 94
2271 EJ, Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1877 1877 ca. 1877
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 524473
Type: Woonhuis

Omschrijving van Schoonoord

Inleiding

Het vermoedelijk rond 1877 gebouwde WOONHUIS is vernoemd naar het hier eertijds gelegen buiten "Schoonoord". Het vrijstaande huis aan het Oosteinde is in de stijl van het Eclecticisme stijl gebouwd.

N.B. 1. In de periode 1988-1991 is het huis gerenoveerd. Daarbij zijn onder meer het samengestelde dak en de stucplafonds gerestaureerd, de hardstenen stoep vernieuwd en zijn aan de achterzijde twee extra dakkapellen geplaatst en hardstenen dorpels en neuten vernieuwd.

Omschrijving

Vanuit een vrijwel vierkante plattegrond in baksteen opgetrokken woonhuis met een souterrain, bel étage en kaplaag onder een afgeknotte samengestelde kap (met Keulse goot) gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het dakvlak wordt aan de voorzijde en aan de achterzijde doorsneden door een dakkapel met een schuifraam, aan de voorgevel geflankeerd door dubbele dorische pilasters en aan de achterzijde door enkele pilasters. De symmetrische voorgevel is vijf traveeën breed. Het souterrain is uitgevoerd als gepleisterde plint met schijnvoegen en rechthoekige vensters met klapramen en wordt afgesloten door een uitkragende lijst. Voorts is de gevel van schoon metselwerk, voorzien van gecementeerde speklagen en aanzetstenen rond de schuifvensters. De getoogde strekken boven de vensters zijn aangezet met gecementeerde en bewerkte aanzet- en sluitstenen. In de gekleurde glas-in-lood bovenlichten bevinden zich ovale medaillons met gebrandschilderde landschapjes (onder andere molens). In het midden bevindt zich de entree met terugliggende porte brisée. De rijk bewerkte voordeur heeft twee ruiten met smeedijzeren hekwerk ervoor, twee oeil-de-boeufs en een bovenlicht met glas-in-lood en een medaillon. De entree wordt bovenaan afgesloten met een uitkragende lijst, rijkbewerkte consoles, een 'portico-motief' met klauwstukken en fronton. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst waarin op de middenas de naam 'Schoonoord' is aangebracht met geschilderde letters. De plint, gecementeerde delen en kroonlijst zijn wit geschilderd. Vóór de entree bevindt zich een nieuwe hardstenen stoep met het originele smeedijzeren hek.

In de rechter zijgevel onder meer staafankers, gietijzeren ventilatieroosters en twee recht gesloten vensters met schuiframen. De linker zijgevel heeft onder meer een deur naar het souterrain, een keldervenster met diefijzers, drie schuifvensters en staafankers. De rollagen boven de vensters zijn licht getoogd.

INTERIEUR. In het nagenoeg gave interieur - met vrijwel symmetrisch ingedeelde plattegrond - zijn onder meer paneeldeuren met origineel hang- en sluitwerk, gekleurde glas-in-lood bovenlichten en geprofileerde architraven te vinden. Links en rechts van de centraal gelegen hal op de bel étage liggen drie kamers met daarin onder meer stucplafonds, plankenvloeren en marmeren schouwen met eclectische detaillering. In het voorportaal en in de hal bevinden zich eveneens stucplafonds en onder meer een betegelde lambrizering met florale motieven in sjabloon- en decalcomanie-techniek. De ruiten van de tochtdeur, zijlichten en bovenlichten zijn uitgevoerd in meerkleurig glas-in-lood. Op de bel étage is een tussenkamer verbouwd tot diverse kleinere kamers, waaronder een badkamer. De keuken (rechtsachter) stamt uit de jaren dertig en bevat onder meer een granito vloer, betegelde wanden (circa twee meter hoog), granito aanrechtblad en keukenkasten. In het souterrain onder meer granito-vloeren, een provisiekamer met originele wijnrekken, zwarte en geel-zwarte plavuizen-vloeren, een origineel waterreservoir met beschot en deurtjes met ijzeren geheng en houten sluitwerk.

Onder de samengestelde kap een ruime zolderverdieping nagenoeg symmetrisch onderverdeeld in vele vertrekken.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en ensemblewaarde:

- als representatief voorbeeld van de wooncultuur langs de Voorburgse Vliet in de laatste kwart van de 19de eeuw.

- vanwege de karakteristieke stijl, hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel van het exterieur als van het interieur.

- vanwege de beelbepalende situering aan het Oosteinde.

Het woonhuis is nagenoeg gaaf in situering, hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel van het exterieur als het interieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Schoonoord
location_on Monumenten Kaart rond Voorburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!