Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex in Voorburg

Nieuwstraat 2
2271 SB, Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1917-1918
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 524464
Type: Woonhuis

Omschrijving van Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Inleiding

De rij WONINGEN aan de Nieuwstraat maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwstijl, die kan worden beschouwd als een vereenvoudigde variant van de Amsterdamse School.

Omschrijving

De in schone baksteen opgetrokken woningen kent een vrijwel symmetrische opzet bestaande uit een middendeel van twee bouwlagen onder een tentdak geflankeerd door verdiepingloze delen onder een zadeldak en de buitenste bouwdelen onder een wolfdak. De kappen zijn voorzien van rechthoekige houten dakkapellen en licht uitkragende, op klossen rustende dakgoten. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en voorzien van uitgemetselde lekdorpels en strekken.

De buitenste bouwdelen zijn hoger opgaand. Het linker is voorzien van een erker met schuine zijden. De erker draagt een balkon met gemetselde borstwering, waarop een openslaande, binnen boven- en zijlichten staande deur uitkomt.

Waardering

De rij woningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- als uitdrukking van een sociale ontwikkeling en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de sociale woningbouw.

- vanwege de bijzondere vormgeving, vanwege de architectonische samenhang met de andere complexonderdelen en vanwege de detaillering.

- als onderdeel van een complex met een bijzondere verkaveling en vanwege de relatie met de overige complexonderdelen. Dit complex is van groot belang als een waardevolle bijdrage aan de stedebouwkundige ontwikkeling van Voorburg.

- vanwege de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rij woningen maken deel uit van het U-v…
location_on Monumenten Kaart rond Voorburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!