Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Koetshuis met paardenstallen in Voorburg

Westeinde 26
2275 AE, Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1869, 1917 (verbouwd)
Architect: F.A. Koch (verbouwing)
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 524452

Omschrijving van Koetshuis met paardenstallen

Inleiding

Bij de buitenplaats Middenburg behorende KOETSHUIS met PAARDENSTALLEN is in 1869 gebouwd in een sobere, aan het classicisme verwante bouwstijl, die aansloot op de bouwstijl van het huis. In 1917 is het koetshuis/stalgebouw door architect F.A. Koch (Scheveningen) verbouwd tot garage met chauffeurswoning. Zowel het exterieur als het interieur zijn bij deze verbouwing gewijzigd. Het voormalige koetshuis is tegenwoordig door de gemeente Voorburg in gebruik als opslagplaats voor gereedschap en machines van de plantsoenendienst van de gemeente.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in gepleisterde baksteen opgetrokken, verdiepingloos pand onder een met leiden gedekt (maasdekking) afgeknot schilddak met steile dakschilden. De gevels zijn voorzien van hardstenen plinten, rechtgesloten gevelopeningen, geblokte hoeklisenen met schijnvoegen en een kroonlijst met geprofileerde onderrand. De gootlijsten zijn eveneens geprofileerd. De voorgevel heeft van links naar rechts een breed meerruits venster, een grote kanteldeur met roedenverdeling in het deurlicht, twee boven elkaar geplaatste meerruits vensters, een tweede grote kanteldeur, eveneens met roedenverdeling in het deurlicht en geheel rechts een eveneens van een meerruits venster voorzien venster. Uit het dakschild hierboven steken vier dakkapellen. De rechter is voorzien van luiken, de overige van twee bredere en een smaller venster. De blinde rechter gevel is door middel van een tussenlid met een aanbouw verbonden. Beide bouwdelen vallen buiten de bescherming van rijkswege. De symmetrische linker gevel is drie-assig met een risaliet tussen twee bredere travee├źn. Alle drie gevelvelden bevatten een meerruits venster. Uit het dakschild hierboven steken drie identieke dakkapellen.

De achtergevel is voorzien van een onder een houten luifel en meerruits bovenlicht staande paneeldeur, drie meerruits vensters en een blind venster (links). Uit het dakschild steken vier rechthoekige dakkapellen en een negentiende eeuws dakapelletje met rond venster onder een gebogen en met zink gedekt kapje.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde.

- als onderdeel van een complex dat van belang is voor de geschiedenis en de ontwikkeling van Voorburg.

- vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke kenmerken.

- als onderdeel van een waardevol complex dat in stedebouwkundig opzicht tevens een bijzondere situering heeft.

Het koetshuis is eveneens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Koetshuis met paardenstallen
location_on Monumenten Kaart rond Voorburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!