Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Joachimkerk: Pastorie, oorspronkelijk boerderij in De Moer

Middelstraat 30
5176 NK, De Moer (Gemeente Loon Op Zand)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1894-1896
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 524406
Type: Kerk

Omschrijving van Sint-Joachimkerk: Pastorie, oorspronkelijk boerderij

Inleiding

De voormalige PASTORIE werd ontworpen als BOERDERIJ van het kortgeveltype en gebouwd als noodpastorie in 1894 voor pastoor Kamp in opdracht van Hein Beunis, die vanaf 1894 de functie van kerkmeester zou vervullen. Het pand heeft een ambachtelijk-traditionele, streekeigen bouwtrant. Nadat de pastorie in 1896 gereed kwam nam de opdrachtgever zelf zijn intrek in het pand, dat in gebruik werd genomen als boerderij.

Omschrijving

Het eenlaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en op het zadeldak liggen zwarte oudhollandse pannen. De voorgevel heeft een gepleisterde plint en aan weerskanten van de vernieuwde paneeldeur met gietijzeren levensboom in het bovenlicht, een zesruits schuifvenster. De vensterdorpels zijn van hardsteen, de bovenlichten zijn afgezet met strekken. Onder de vensters bevinden zich reliëfplaquettes. Hierop staat; "A. Beunis" en het jaartal "1894". Links van de deur is een terracotta reliëf van Maria met Kind ingemetseld, daterend uit circa 1945. Midden boven de deur bevindt zich een kleiner zesruits schuifvenster. De overkragende dakrand rust op klosjes en is afgezet met een gesneden houten windveer. In de rechterzijgevel bevindt zich een smal drieruits schuifraam. Verderop een opkamerraam en een getoogd stalraam. De linkerzijgevel bezit een vernieuwd en vergroot raam en een getoogd stalraam. De achtergevel heeft een smalle rondboogdeur en een stel hoge rechtgesloten staldeuren.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke en bestuurlijke ontwikkeling, met name de stichting van nieuwe katholieke kerkdorpen in Midden-Brabant. Het heeft typologische waarde als voorbeeld van een tijdelijke pastorie. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het heeft grote betekenis voor het aanzien van het dorp. De pastorie is gaaf bewaard gebleven en is uiterst zeldzaam.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Joachimkerk: Pastorie, oorspronkel…
location_on Monumenten Kaart rond De Moer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt