Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Ungerplein: torenflat in Rotterdam

Complex Ungerplein
Ungerplein 2i
3033 BR, Rotterdam (Gemeente Rotterdam)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1928-1932
Architect: J.H. van den broek
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 524335
Type: Woonhuis

Omschrijving van Complex Ungerplein: torenflat

Inleiding

Op de noordelijke hoek Schiekade/Ungerplein gelegen TORENFLAT van dertien bouwlagen waarin zich oorspronkelijk luxe-appartementen bevonden. De torenflat maakt onderdeel uit van het Ungerpleincomplex, in 1928-1932 gebouwd naar ontwerp van J.H. van den broek in samenwerking met H. Leppla volgens de principes van het Nieuwe Bouwen.

N.B: de torenflat op de noord-oostelijke hoek en enkele woningen in de zuidelijke gevelwand van het plein zijn sinds de jaren zestig in gebruik als kantoor. De stalen vensterpuien zijn recentelijk vervangen door kunststofkozijnen met spiegelglas. De luifel boven de entree is met trespatex bekleed en de stalen roedenverdeling in de verticale vensterstrook van het trappehuis is vervangen door kunststof.

Omschrijving

Torenflat van dertien bouwlagen, oorspronkelijk met luxe-appartementen: per etage één vijf-kamerappartement op het Ungerplein en één zes-kamerappartement met dienstbodekamer georiënteerd op de Schiekade. De kamers waren bij beide woningtypen centraal gegroepeerd rond een hal en werden ontsloten door een ruim centraal trappehuis met een dubbele lift. De flat, die volledig is opgetrokken in een betonskelet, vormt een architectonische eenheid met de aangrenzende bouwblokken rond het plein en aan de Schiekade doordat de borstweringen tussen de verdiepingen van de laagbouw doorlopen in de borstweringen van de flat. Aan het Ungerplein kragen de borstweringen van de flat iets uit. De hoofdingang bevindt zich aan het Ungerplein onder een betonnen luifel met een natuurstenen trappartij. De begane grond was oorspronkelijk gesloten met een lage doorlopende strook vensters vlak onder de borstwering. De woningen aan het Ungerplein hadden oorspronkelijk links naast het trappenhuis over de volle breedte een stalen vensterstrook met verschillend samengestelde vensters. Rechts naast het trappenhuis bevond zich oorspronkelijk een breed venster met stalen roedenverdeling. Alle vensters aan het Ungerplein waren oorspronkelijk voorzien van zonweringen. De gevel aan de Schiekade is eveneens voorzien van vensterstroken. Deze worden onderbroken door loggia's, die zich in het midden van de stroken bevinden. De woningen aan het Ungerplein hebben aan de noordzijde een breed balkon. Op de bovenste, twaalfde, verdieping bevindt zich aan de Schiekade een penthouse. Boven de woningen aan het Ungerplein is hier een groot terras gesitueerd met een eenvoudige ijzeren balustrade. Het terras had oorspronkelijk een gemeenschappelijke functie.

Waardering

Torenflat op de noordoostelijke hoek Ungerplein/Schiekade oorspronkelijk met luxe appartementen naar een Nieuw-Zakelijk ontwerp van architect J.H. van den Broek. De torenflat maakt deel uit van het Ungerpleincomplex en is van algemeen belang vanwege grote stedebouwkundige, architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van typologisch en beeldbepalend belang. Het complex neemt een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van de architect.

Tags: gebouwen, woonhuizen,flatgebouw,appartementengebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Ungerplein: torenflat
location_on Monumenten Kaart rond Rotterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!