Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

IJzeren hek tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel' in Amstelveen

Amsteldijk Zuid 145
1189 VL, Amstelveen (Gemeente Amstelveen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1891
Publicatie: 20020930
Rijksmonument ID: 524288
Type: Overig

Omschrijving van IJzeren hek tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'

Inleiding

IJzeren HEK tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Het hek is gesitueerd aan de zuidzijde van het erf. Volgens de overlevering werd het hek gemaakt door een lokale siersmid.

Omschrijving

IJzeren hekwerk tussen bakstenen hoofdpijlers, in eclectische trant. Het spijlenhek, met smeedijzeren pijlers bekroond door een krul, is gevat in hardsteen en wordt gesteund door ijzeren schragen, gevat in hardstenen blokken die geplaatst zijn op bakstenen muurtjes, opgetrokken haaks op het spijlenhek. Aan de oostzijde is het hek gevat in een bakstenen pijler. De erfscheiding heeft een toegang bestaande uit twee draaiende vleugels, gevat in bakstenen pijlers. De vleugels zijn spijlenhekken met schuine bovenzijde en voorzien van krulvormig siersmeedwerk en bekroond door neogotisch smeedijzeren sierkruis. De pijlers zijn van rode baksteen en lopen spitsvormig toe. De spits is uitgevoerd in hardsteen. Links van de toegangsvleugels is een tweede toegang, bestaande uit een draaibaar gedeelte van het spijlenhek, onder boog.

Waardering

Het hek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Daarnaast is het hek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse erfafscheiding.

Tags: losse objecten, ed.,hek,erfscheiding,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar IJzeren hek tussen bakstenen pijlers al…
location_on Monumenten Kaart rond Amstelveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!