Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige kwekerswoning in Aalsmeer

Uiterweg 207
1431 AE, Aalsmeer (Gemeente Aalsmeer)
Noord Holland
Bouwjaar: 1926
Architect: J.F. Berghoef
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 524245
Type: Woonhuis

Omschrijving van Voormalige kwekerswoning

Inleiding

Voormalige KWEKERSWONING, behorende tot het complex voormalige "Bloemenkwekerij Uiterweg 207" en gebouwd in 1926 in zakelijk-expressionistische trant naar het ontwerp van ir. J.F. Berghoef (1903 - 1994) in opdracht van W. Keessen A.W. Zn. NB: de serre tussen de kwekerswoning en de grote schuur valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Voormalige kwekerswoning, opgetrokken in rode baksteen op rechthoekige plattegrond met een uitbouw aan de noordoost- en westzijde, bevat één bouwlaag en zolderverdieping onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, bedekt met oranjerode verbeterde Hollandse pannen. De uitbouw aan de oostzijde bevat één bouwlaag onder lessenaarsdak. De uitbouw aan de westzijde bevat één bouwlaag onder steekkap met de noklijn evenwijdig aan de weg.

De kozijnen, vensters en deuren zijn van hout. De horizontale roedenverdeling is nog aanwezig in de vensters aan de zuidzijde, de ruitvormige roedenverdeling bevindt zich nog in de deur aan de zuidzijde van de woning. De houten, buiten de kopgevel doorgetrokken, uitstekende bakgoten rusten op uitstekende houten consoles.

De voorgevel (NW) bevat aan de linkerzijde in een open portiek de toegangsdeur met ijzerwerk voor het kleine zeshoekige venster. De portiek is bereikbaar via twee bakstenen treden en de vloer is bedekt met plavuizen. De noordhoek van de gevel rust op een bakstenen pijler. Aan de rechterzijde bevindt zich een driedelig venster dat zich met nog een raam voortzet in de rechterzijgevel. In de topgevel bevindt zich een dubbel venster in decoratieve omlijsting.

De linker zijgevel (NO) bevat in het midden een topgeveltje met venster onder steekkap. Links daarvan bevindt zich de uitbouw met driedelig venster met horizontale roede onder lessenaarsdak. In de noordwestgevel van de uitbouw is een venster geplaatst. Onder de topgevel en doorlopend naar rechts bevindt zich een driedelig venster, rechts daarvan een enkel venster.

De rechter zijgevel (ZW) bevat in de uitbouw op de begane grond een breed driedelig venster, in de topgevel een enkel venster. In de noordwestgevel van de uitbouw bevindt zich een venster, in de zuidoostgevel een deur.

De achtergevel (ZO) bevat aan de rechterzijde een deur, aan de linkerzijde een driedelig venster dat zich met nog een raam voortzet op de rechterzijgevel. In de topgevel is een driedelig venster geplaatst. Een iets uitstekende laag van donkere baksteen loopt over de gevel boven de kozijnen, behalve aan de voorzijde.

Waardering

De voormalige kwekerswoning is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex "Bloemenkwekerij Uiterweg 207", als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een (kwekers)woning uit de eerste helft van de 20ste eeuw in zakelijk-expressionistische trant en als onderdeel uit het oeuvre van architect J.F. Berghoef.

Tags: gebouwen, woonhuizen,kwekerswoning,bedrijfs-,fabriekswoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige kwekerswoning
location_on Monumenten Kaart rond Aalsmeer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!