Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Toiletgebouw bij stationsgebouw in Aalsmeer

Stommeerweg 5
1431 ES, Aalsmeer (Gemeente Aalsmeer)
Noord Holland
Bouwjaar: 1912
Architect: J.G. Wattjes
Publicatie: 20120914
Rijksmonument ID: 524232
Type: Overig

Omschrijving van Toiletgebouw bij stationsgebouw

Inleiding

Voormalig TOILETGEBOUW (nu praktijkruimte), behorende tot het complex Spoorwegstation Aalsmeer, in 1912 gebouwd naar het ontwerp van J.G. Wattjes in een Um 1800 architectuur en zuidelijk van het stationsgebouw gesitueerd.

Omschrijving

Het voormalige toiletgebouw, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, bevat een bouwlaag onder afgeknot schilddak, in oorsprong met leien gedekt, met zeeg en pirons en is, evenals het stationsgebouw, opgetrokken uit oranjerode baksteen op plint die zich naar beneden toe verbreedt, met horizontale banden van zandsteen. Natuursteen (zandsteen of graniet) is verder toegepast op de hoeken van de gevels, rond openingen, op de bakstenen pijlers waartussen oorspronkelijk ijzeren hekken waren gevat en rond de ventilatieopeningen in de plint. De overstekende geprofileerde gootlijsten rusten op gesneden consoles.

De bovendorpels van de vensters hebben een gebeeldhouwde sierrand. De westgevel van het voormalige toiletgebouw bevat vier dicht bijeen geplaatste vensters. De noordgevel bevat rechts een deur, links twee kleine vensters. Aan de rechterzijde bevindt zich een pijler waarin oorspronkelijk een ijzeren hek bevestigd was. De zuidgevel bevat vier kleine vensters, de oostgevel in het midden een deur en rechts een klein venster. Op de zuidwesthoek staan twee pijlers waartussen een ijzeren hek op voet.

Waardering

Het voormalige toiletgebouw is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorisch waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Spoorwegstation Aalsmeer.

Tags: losse objecten, ed.,toiletgebouw,straatmeubilair,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Toiletgebouw bij stationsgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Aalsmeer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt