Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Tuinhuis in Venray

Stationsweg 46
5803 AC, Venray (Gemeente Venray)
Limburg
Bouwjaar: 1905-1907
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 524028

Omschrijving van Tuinhuis

Inleiding.

TUINHUIS in de tuin achter Paviljoen J van het St. Servatiusgesticht. Het tuinhuis is gebouwd omstreeks 1905-1908 en is gesitueerd in de zuidoostelijke hoek op een kunstmatige verhoging uitziend over de tuin.

Omschrijving.

Het vrijstaande houten tuinhuis is gebouwd op een rechthoekige voetplaat met zwartgeteerde plint. De wanden van het bouwwerk, dat uit een constructie van stijlen en regels bestaat, zijn met verticale houten delen dichtgezet. Aan de voorzijde is het tuinhuis voorzien van een groot drielicht met aan de bovenzijde rondboogvormig afgesloten ramen. De ramen zijn gevuld met een decoratieve gebogen roedeverdeling. Het middelste hogere raam wordt halverwege onderbroken door een gesloten veld. De voorgevel heeft voorts een beschot van diagonale houten delen, in de borstwering uitgevoerd in keperverband. Het houten gebouwtje wordt afgedekt met een overstekend zadeldak met de nokrichting dwars op de voorgevel. Langs de zijgevels heeft het dak fors overstekende bakgoten op houten korbelen. De voorzijde is afgewerkt met een eindspant met rondboog, als omlijsting voor het genoemde middenvenster. Het spant is versierd met uitgezaagde vullingstukken.

Waardering.

Het tuinhuis in de tuin van Paviljoen J bezit algemeen belang en is van cultuur-historische en architectuur-historische waarde als functioneel en verfraaiend onderdeel van een van de patiƫntentuinen van het St. Servatiusgesticht. Het bouwwerk heeft bouwhistorische en architectuur-historische waarde vanwege de toegepaste techniek als voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse houtbouw, en vanwege de voor die tijd kenmerkende ornamentiek.

Tags: losse objecten, ed.,tuinhuis,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Tuinhuis
location_on Monumenten Kaart rond Venray

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt