Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voliere met duivenhok in Venray

Stationsweg 46
5803 AC, Venray (Gemeente Venray)
Limburg
Bouwjaar: 1905-1907
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 524026
Type: Gebouw

Omschrijving van Voliere met duivenhok

Inleiding.

VOLIERE met DUIVENHOK in de tuin achter Paviljoen I van het St. Servatiusgesticht. Het bouwwerk staat in de zuidoostelijke hoek van de tuin en is vermoedelijk omstreeks 1905-1907 geplaatst ter verfraaiing van de patiëntentuin.

Omschrijving.

Voliere met hierop een duivenhok, opgebouwd op een achthoekig bakstenen voetstuk met zwartgeteerde plint. Het betreft een houten constructie van geprofileerde, donkergekleurde hoekstijlen met regels waartegen een beschot van witgeschilderde verticale houten delen. Het bouwwerk wordt afgesloten met een achtzijdig tentdak met nokpiron en flink overstek gedragen door schoren tegen de hoekstijlen. In het dak bevindt zich een kleine dakkapel met vlieggat. De zes naar het buitenterrein gerichte zijden zijn volledig gesloten en slechts voorzien van enkele vlieggaten met vliegplankjes. Aan de tuinzijde bevindt zich in één zijde een eenvoudige deur onder een tweeruits bovenlicht gevuld met decoratief gebogen roeden en blauw gekleurd glas. De zijde rechts van deze deur heeft over de volle breedte en hoogte een soortgelijke opvallende glasvulling in een vierdelig venster.

Waardering.

De voliere met duivenhok in de tuin van Paviljoen I vertegenwoordigt algemeen belang en is van cultuur-historische en architectuur-historische waarde als functioneel en verfraaiend onderdeel van een van de patiëntentuinen van het St. Servatiusgesticht. Het bouwwerk heeft bouwhistorische en architectuur-historische waarde vanwege de toegepaste techniek als voorbeeld van vroeg twintigste-eeuwse houtbouw, en vanwege de voor die tijd kenmerkende ornamentiek.

Tags: losse objecten, ed.,volière(j),dierenverblijf,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voliere met duivenhok
location_on Monumenten Kaart rond Venray

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt