Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Den Aller: bakhuis in Putten

Den Aller
Diermenseweg 3
3882 RX, Putten (Gemeente Putten)
Gelderland
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523957
Type: Boerderij

Omschrijving van Den Aller: bakhuis

BAKHUIS op rechthoekig grondplan, opgetrokken in baksteen en afgesloten met een zadeldak belegd met gesmoorde oudhollandse pannen. Achter op de nok bevindt zich een gemetselde schoorsteen met rookkap en aan voor- en achterzijde bevinden zich geprofileerde windveren. De afwatering vindt plaats via bakgoten. De gevels zijn gemetseld in kruisverband. De kozijnen van de gevelopeningen zijn witgeschilderd. Deuren en luiken zijn zwartgeschilderd in combinatie met rood en wit voor de kozijnen. De luiken zijn aan de buitenzijde zwart. De vensters vallen op door de diagonale roedeverdeling. De VOORGEVEL (gericht naar de boerderij) heeft in de eerste bouwlaag in het midden een deur, geflankeerd door ramen met luiken. In de top van de gevel bevindt zich een keperboogvormig raam met dubbele luiken. Ongeveer in het midden van de RECHTER ZIJGEVEL bevinden zich dubbele openslaande deuren met een dicht onderpaneel en grote ruiten met diagonale houten roeden. Voor de ruiten bevinden zich luiken met de reeds beschreven kleurverdeling. Ongeveer in het midden van de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een venster met luiken. In de ACHTERGEVEL zijn dubbele deuren geslagen. Het INTERIEUR heeft een verdieping, gecreƫerd door een houten vloer, toegankelijk via een luik. Achter in de ruimte bevindt zich nog de verlaagde schouw.

Waardering

BAKHUIS (complexonderdeel 2) uit het laatste kwart van de negentiende eeuw

- Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, in casu een bakhuis op en boerenerf. Het bakhuis valt op vanwege de grootte en fraaie detaillering welke verwijst naar relatie met landgoed Oldenaller (rijke roedeverdeling en luiken).

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten zuidwesten van Putten, als onderdeel van het landgoed Oldenaller waar het vanwege de markante ligging aan de laan een belangrijke landschappelijke waarde heeft.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed Oldenaller, de boerderij behoorde van oorsprong bij het kasteel en deze status is aan de voorgevel van de boerderij en aan de detaillering van het bakhuis af te lezen. Voorts van belang vanwege de oudere oorsprong van de bouwplaats.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Den Aller: bakhuis
location_on Monumenten Kaart rond Putten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt