Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mariahoeve in Putten

Kiefveldersteeg 11
3882 RG, Putten (Gemeente Putten)
Gelderland
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523945
Type: Boerderij

Omschrijving van Mariahoeve

Het BAKHUISJE is vermoedelijk gedeeltelijk vernieuwd en is opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan, één bouwlaag hoog en gedekt met een zadeldak belegd met rode en gesmoorde (voorschild) Hollandse pannen. Op de nok bevindt zich een schoorsteen met rookkap. Aan beide zijden bevinden zich witgeschilderde windveren. De LINKER ZIJGEVEL bevat twee vensteropeningen met vierruits ramen, voorzien van een groengeschilderd luik. De ACHTERGEVEL (gericht naar de straat) is vrijwel blind en vermoedelijk gedeeltelijk vernieuwd in de punt.

Waardering

Klein BAKHUISJE (onderdeel 2) uit omstreeks 1900

-Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een bakhuisje op een boerenerf, zoals die in dit gedeelte van Nederland eeuwenlang is toegepast. Er is sprake van een grote ensemblewerking in samenhang met de andere complexonderdelen.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex dat een karakteristiek onderdeel is van het historisch gegroeide buitengebeid ten noordwesten van de Puttense dorpskom.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat een bijzondere uitdrukking is van het agrarische leven op de Veluwe. Het complex geeft vanwege de gaafheid, de compleetheid en de goed bewaarde erfaanleg een bijzonder goed beeld van een boerenbedrijf rond de eeuwwisseling.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mariahoeve
location_on Monumenten Kaart rond Putten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt