Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Oud Groevenbeek: watertoren in Ermelo

Oud Groevenbeek
Putterweg 230
3851 VG, Ermelo (Gemeente Ermelo)
Gelderland
Bouwjaar: 1912
Publicatie: 20050124
Rijksmonument ID: 523878
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Oud Groevenbeek: watertoren

Omschrijving onderdeel 8: WATERTOREN.

De WATERTOREN uit 1912 bevindt zich op een kunstmatig opgeworpen heuvel ten noorden van de tuinmanswoning op het terrein van de buitenplaats Oud Groevenbeek.

De watertoren is in kruisverband gemetseld en heeft een rechthoekig grondvlak met een met zwerfkeien beklede plint. Op één van de hoeken bevindt zich een ronde hoektoren. De watertoren heeft twee bouwlagen en heeft een kanteelbeëindiging. De verdiepingscheiding heeft een natuurstenen cordonlijst.

De ingangsgevel heeft een rondboogvormige deuropening met een dubbele deur. Daarboven bevinden zich twee getoogde achtruits ramen. De linker zijgevel heeft twee rondboogvormige achtruits ramen op de begane grond en twee getoogde achtruits ramen op de verdieping. De achtergevel heeft eenzelfde indeling waarbij aan de linkerzijde de torenuitbouw is toegevoegd. Ook de op het landhuis gerichte rechterzijgevel heeft deze indeling. De torenuitbouw heeft enkele raamsleuven die de traptoren verlichten. Het rechthoekige gedeelte en het ronde torengedeelte worden aan de bovenzijde afgesloten met een uitkragend rondboogfries en kantelen. De watertoren was bedoeld voor de drinkwatervoorziening van het huis, de tuinmanswoning en de boerderij. Ook de tuin en de kassen werden met het water besproeid. De toren werd gebouwd op een speciaal daarvoor ontworpen heuvel. Over deze heuvel werden een wandelpad en met zwerfkeien en vulkaansteen gedecoreerde trappartijen aangelegd. Naar verluidt bevond zich onder de toren oorspronkelijk een klein gasfabriekje dat moerasgas ophaalde om daarmee de kassen te verwarmen en de gaslampen op het terrein te voeden. Rond 1950 raakte de toren buiten gebruik en sinds 1988 zijn de kelders in gebruik als vleermuizenverblijf.

Waardering

De WATERTOREN is van cultuurhistorisch belang:

- wegens het type;

- als voorbeeld van een watertoren in een romantisch geïnspireerde en op kasteelarchitectuur teruggrijpende bouwstijl;

- wegens de functionele, visuele en ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de buitenplaats.

Tags: gebouwen, woonhuizen,watertoren,nutsbedrijf,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Oud Groevenbeek: watertoren
location_on Monumenten Kaart rond Ermelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!