Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Amerikaanse windmotor in Well

Heust 12 Bij
5330 NC, Well (Gemeente Maasdriel)
Gelderland
Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Publicatie: 20020422
Rijksmonument ID: 523787
Type: Molen

Omschrijving van Amerikaanse windmotor

Inleiding

Deze zogenaamde Amerikaanse WINDMOTOR is gelegen aan `t Singeltje te Well, globaal achter het pand Heust 12.

In het begin van deze eeuw was de windmotor enorm in opkomst en vormden vooral de grote molens een bedreiging voor de honderden traditionele molens. In die tijd werden ze dan ook spoedig `schrikmolens'genoemd. De eerste windmotoren kwamen uit Amerika, maar al spoedig bleken zij niet bestand tegen het ruwere weer dat hier blijkbaar heerst. In Europa ging men daarom spoedig over tot het produceren van eigen, meer solide windmotoren. De naam `Amerikaan' of Amerikaanse windmotor is blijven bestaan, hoewel 99 procent van de hier aanwezige windmotoren helemaal niet uit Amerika kwam.

Omschrijving

De windmotor, een metalen molen voor het op peil houden van de waterstand in het Munnikenland, bestaat uit een metalen vakwerk mast, beëindigd met een rad met vier vanen en twee windrichters, één horizontaal en één verticaal.

Waardering

Amerikaanse windmotor uit ca. 1920.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een functionele en typologische ontwikkeling. Tevens vanwege een constructiewijze, die vernieuwend is voor de tijd van ontstaan.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied en waarin het een beeldbepalende rol speelt. Tevens van bijzondere betekenis voor het aanzien van het buitengebied van de gemeente en van de Bommelerwaard als geheel: de molen refereert naar de waterstaatkundige toestand en het op peil houden daarvan.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en verschijningsvorm, welke verbonden zijn met een technische ontwikkeling.

Tags: molens,molen,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Amerikaanse windmotor
location_on Monumenten Kaart rond Well

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!