Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalig bakhuis annex varkensstal in Wijchen

Vormerseweg 12
6602 NC, Wijchen (Gemeente Wijchen)
Gelderland
Bouwjaar: 1850-1900
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 523602
Type: Boerderij

Omschrijving van Voormalig bakhuis annex varkensstal

Omschrijving

Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. Laag bijgebouw op langgerekt rechthoekig grondplan. Het ZADELDAK met schildeind aan de achterzijde is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af via zinken mastgoten.

De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld. De schuine zijkanten van de tuitgevel aan de voorzijde zijn voorzien van baksteenvlechting. De uitgespaarde muuropeningen in het bakhuisgedeelte en in de linker zijgevel worden afgesloten door rechte strekken. Een opgeklampte deur in de korte voorgevel (tegenover het hoofdgebouw) verschaft toegang tot het bakhuis. Rechts hiervan bevindt zich een zesruits schuifvenster (luiken verwijderd). De verdieping bezit een vierruits draairaam. De linker zijgevel heeft vijf vierruits draairamen en een toegang met houten deur. De boogvormig afgesloten varkensdeurtjes in de rechter zijgevel zijn dicht gemetseld. De korte achtergevel heeft een gewijzigde indeling.

Waardering

Voormalig BAKHUIS annex VARKENSSTAL uit de tweede helft van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudig agrarisch bijgebouw. - Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat van bijzondere betekenis is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen en bodemgesteldheid.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van het rijke bezit van het Nijmeegse Oud-Burgeren Gasthuis.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalig bakhuis annex varkensstal
location_on Monumenten Kaart rond Wijchen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!