Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. St. Barbara-kerk in Griendtsveen

Helenaveenseweg 48
5766 PB, Griendtsveen (Gemeente Horst Aan De Maas)
Limburg
Bouwjaar: 1895
Architect: Jac. van Groenendael jr.
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 523249
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. St. Barbara-kerk

Inleiding

In de stijl van het traditionalisme gebouwde Sint Barbara-kerk. De kerk werd gebouwd in 1895 naar een ontwerp van Jac. van Groenendael jr.

De kerk is in de onmiddellijke nabijheid van de vml. pastorie en het gasthuis gesitueerd.

Omschrijving

Vrijstaand kerkgebouw met een rechthoekig grondplan in dwarsrichting. De kerk bestaat uit een voorportaal, schip en absis. De kerk heeft een zadeldak gedekt met leien. Traptoren met een spits leiendak. Dakruiter. De absis wordt afgedekt met een vijfzijdig schilddak met leien. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. Hardstenen dorpelstenen, afdekplaten en aanzetstenen. Gecementeerde achtergevel met absis. Spitsboogvormige vensters met glas-in-lood.

Asymmetrische indeling voorgevel. Dubbele rechthoekige houten deur in een spitsboogvormige metselwerk omlijsting. Driedelig bovenlicht met natuursteen tracering. Entree in een licht vooruitspringend geveldeel met tuitgeveltje met natuursteen aanzetstenen en dekplaten. Voorgevel uitlopend in een topgevel met hierin een groot roosvenster met glas-in-lood en natuursteen tracering.

Boven dit roosvenster drie spitsboogvormige nissen met hierboven een uurwerk.

Tegen het rechterdeel van de voorgevel een ronde traptoren met spits leiendak. In het benedendeel van deze toren twee kleine vensters. Onder de dakrand een reeks van zes smalle spitsboogvormige vensters.

De voorgevel wordt aan de linkerzijde afgesloten door een steunbeerachtig geveldeel uitlopend in een pinakel. De rechterzijgevel telt vier travee├źn gescheiden door steunberen met natuurstenen afdekplaten. Tussen de tweede en derde steunbeer een uitbouwtje met plat dak ten behoeve van de biechtstoel. In elke travee een hoog spitsboogvormig glas-in-lood venster met natuursteen tracering. Linkerzijgevel met zelfde indeling en vensters als de rechterzijgevel en eveneens een uitbouwtje voor de biechtstoel.

Tegen de achtergevel de lagere uitbouw van de vijfzijdige absis. Deze is eveneens voorzien van steunberen. Haaks op de linkerzijgevel van de absis de uitbouw van de sacristie. Deze telt een bouwlaag onder een zadeldak met leien. De gevels zijn gecementeerd. In de voorgevel van de sacristie twee segmentboogvormige vensters voorzien van tralies. In de topgevel kleine boogfriezen. Aan de linkerzijgevel van de sacristie een aangebouwde stookruimte voor de verwarming. Deze aanbouw is uitgesloten van bescherming.

Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. Kerkschip met spitsboogvormig houten tongewelf rustend op consoles in de zijwanden. Absis met spitsboogvormige altaarboog en kruisribgewelven.

Vier hoge spitsboogvormige altaarvensters met glas-in-lood naar ontwerp van Charles Eijk uit 1947. Het oxaal met houten balustrade rust op twee houten kolommen.

Waardering

De Sint Barbarakerk is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling in de architectuur van roomskatholieke kerkgebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw.

De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van de architect Jac. van Groenendael jr. wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de inrichting. De kerk bezit een stedebouwkundige functie wegens de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van het gezicht Griendtsveen m.n. als kern van het religieus ensemble aan de Helenaveenseweg. De kerk is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van exterieur en de cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. St. Barbara-kerk
location_on Monumenten Kaart rond Griendtsveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt