Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

't Blik / De Beukenhof in Aalten

De Beukenhof
Hofstraat 12
7121 DM, Aalten (Gemeente Aalten)
Gelderland
Bouwjaar: 1893-'94
Architect: G. Beltman Beltman G. Beltman
Publicatie: 20020708
Rijksmonument ID: 523184
Type: Woonhuis

Omschrijving van 't Blik / De Beukenhof

Omschrijving

De in kruisverband gemetselde bakstenen FABRIKANTENVILLA is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het gebouw telt twee bouwlagen onder een met platte Friese pan gedekt, afgeplat schilddak met op het noorden een halsgevel. De nokken van het dak zijn voorzien van een geprofileerde daklijst. Het dak heeft op vier zijden een dakkapel. Het voorschild (noorden) en het linker dakschild hebben een dakkapel met twee gekoppelde enkelruits ramen en enkelruits bovenlicht onder een plat dak met aan weerskanten gesneden houten klauwstukken. Het achterschild heeft een dakkapel onder een plat dak afgesloten door een fries met kroonlijst en heeft twee gekoppelde enkelruits ramen. In het rechter dakschild zit in het midden een dakkapel onder een plat dak voorzien van een fries en een geprofileerde kroonlijst met aan de voorzijde een timpaan en aan weerszijden klauwstukken voorzien van voluten. Het tweeruits raam heeft een halfrond bovenlicht en wordt afgesloten door een strek met aanzet en sluitsteen.

De gevels hebben een horizontale geleding met een geschilderde plint, speklagen die ter plaatse van de pilasters uitkragen en aan bovenzijde een gekornist fries met het centre-lis motief en een geprofileerde kroonlijst. De scheiding van de verdiepingen wordt langs de voor en zijgevels gemarkeerd door een gekorniste cordonlijst met een decoratief bakstenen fries. Op de hoeken van de voor- en zijgevels bevinden zich pilasters.

Het gebouw heeft aan de achterzijde een moderne aanbouw die niet voor bescherming in aanmerking komt. De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (noorden) heeft rechts een risaliet eindigend in een halsgevel waarin twee smalle ramen met een halfrond afgesloten bovenlicht voorzien van een segmentboog met aanzet- en sluitsteen. Hierboven bevindt zich een geprofileerde kroonlijst waarboven een gebroken fronton gedragen door bakstenen pilasters. In de uitsparing van het fronton bevindt zich een niet oorspronkelijke piron. De halsgevel heeft aan weerszijden klauwstukken met voluten rustend op een bakstenen muurtje waarnaast een sokkel met een obelisk.

De risaliet heeft op de begane grond een schuifvenster met bovenlicht en wordt afgesloten door een blinde segmentboog met aanzet- en sluitsteen. De boogtrommel is opgevuld met decoratieve tegels. Op de verdieping bevindt zich een tweeruits stolpraam met bovenlicht dat aan de bovenzijde wordt afgesloten door een kroonlijst waarboven een hanekam. In het fries tussen de eerste en tweede verdieping staat met zwarte letters "BEUKENHOF" vermeld.

Het linkerdeel van de voorgevel bevat twee travee├źn met op de begane grond en op de verdieping vensters van hetzelfde type als in de risaliet. Onder de ramen van de beneden verdieping bevinden zich gepleisterde vakken voorzien van het centre-lis motief.

De LINKER ZIJGEVEL heeft rechts in de gevel een houten serre onder een plat dak dat wordt afgesloten door een fries en een kroonlijst. Onder het fries bevindt zich een rij originele glas-in-lood ramen. De vensters in deze gevel zijn van hetzelfde type als in de voorgevel. Tegen de ACHTERGEVEL bevindt zich een uitbouw met een tweelaags middendeel onder een plat dak ter plaatse waarvan zich het trappenhuis bevindt. Hierin zitten op de verdieping twee hoge, gekoppelde ramen met bovenlicht waarin glas in lood. De verdieping heeft aan weerszijden van de uitbouw een dichtgezet raam dat aan de bovenzijde wordt afgesloten door een geprofileerde kroonlijst en een hanekam. De begane grond heeft twee niet oorspronkelijke ramen en een moderne aanbouw die niet voor bescherming in aanmerking komt.

De symmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL heeft een benadrukte middenpartij met aan weerszijden pilasters. Op de begane grond van de middenpartij bevindt zich een entree bestaande uit een stoep en een dubbele paneeldeur met glas in het bovenpaneel en een halfrond bovenlicht afgesloten door een half cirkelboog. Op de verdieping bevindt zich een tweeruits stolpraam met enkelruits bovenlicht afgesloten door een blinde segmentboog met aanzet- en sluitsteen. De boogtrommel is opgevuld met decoratieve tegels. De vensters in de linker en rechter travee zijn van hetzelfde type als in de voorgevel.

De indeling van het INTERIEUR op de begane grond en de verdieping is nog grotendeels oorspronkelijk. Op de begane grond bevindt zich een L-vormige gang met trappenhuis.Het gebouw is deels onderkelderd. In de woonkamer en de salon zitten nog de originele kozijnen en vensterbanken. Tussen de woonkamer en de serre zitten schuifdeuren. Het trappenhuis bezit de originele wandtegels met Jugendstil motief.

Waardering

FABRIKANTENVILLA uit 1893 gebouwd in opdracht van de fabrikant Herman Driessen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in neo-renaissancistische stijl opgetrokken fabrikantenvilla uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van stedebouwkundige waarde als voorbeeld van een bij een fabriekscomplex behorende en gelegen fabrikantenvilla. Villa en weverij zijn afgestemd op de stedenbouwkundige schaal van de kern Aalten.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege het belang van de familie Driessen voor de geschiedenis van de textielindustrie van Nederland.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar 't Blik / De Beukenhof
location_on Monumenten Kaart rond Aalten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!