Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Bunswaard: schoorsteen met steenoven in Beuningen Gld

De Bunswaard
Dijk 10
6641 LA, Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Gelderland
Bouwjaar: 1920
Publicatie: 20020403
Rijksmonument ID: 523166

Omschrijving van De Bunswaard: schoorsteen met steenoven

Omschrijving

STEENOVEN met SCHOORSTEEN

De in vuurvaste steen opgetrokken OVEN op rechthoekig grondplan beschikt over 24 stookkamers die bereikbaar zijn via afsluitbare kruipoorten in de schuin oplopende gevels. De poorten zijn rondboogvormig afgesloten. Boven de poorten is tegen de vier zijden van de oven een dakoverstek geplaatst. Het dak is gedekt met rode oude en verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten. Het overstek rust op een houtconstructie van stijlen en schoren. De houten stijlen zijn geplaatst op stenen poeren. Op de hoeken van het gebouw is het overstek afgeschuind.

De oven is aan de bovenzijde afgedekt met een dikke laag klei en zand. Op de STOOK-ZOLDER worden via kleine stookgaten kolen gestort tussen de opgestapelde vormelingen. De stookzolder ontvangt licht door rechthoekige twaalfruits vensters. Deze vensters zijn aange-bracht in gepotdekselde wanden. De zolder wordt overkapt door een langgerekt zadeldak op samengestelde kapspanten van gezaagd hout. Het dak heeft een golvende noklijn en is gedekt met rode oude en verbeterde Hollandse pannen. Het dak watert af zonder goten. Aan de noordelijke korte zijde van het ovengebouw steekt een hoge SCHOORSTEEN om-hoog. De cilindervormige en zich verjongende pijp is in kruisverband gemetseld en heeft een uitgemetselde top. Op regelmatige afstanden zijn smeedijzeren ringen aangebracht. De schacht is ongeveer halverwege voorzien van letters in witte baksteen met (nu nog voor een deel) de naam: "TH. BURGERS & ZN."

Waardering

STEENOVEN "De Bunswaard" gebouwd omstreeks 1920.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en betrekkelijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een overslaande vlamoven met schoorsteen. Het object wordt gekenmerkt door een uiterst functionele architectuur in steen en hout. Opvallend is de in witte steen uitgevoerde naam op de schoorsteen: "TH. BURGERS & ZN.".

- Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het Gelderse rivieren-gebied, waar sedert het midden van de 19de eeuw een concentratie van steenfabrieken ontstond. De steenoven is van veraf reeds herkenbaar aan de hoge schoorsteen en het grote pannendak. Met name de hoge schoorsteen is als 'landmark' van bijzondere betekenis voor het aanzien van de landschappelijke omgeving.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke verschijningsvorm van deze vlamoven met schoorsteen. Het object is van belang als uitdrukking van de voor deze regio sedert het midden van de 19de eeuw zeer belangrijke nijverheid van de baksteenfabricage.

Tags: gebouwen, woonhuizen,steenoven,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Bunswaard: schoorsteen met steenoven
location_on Monumenten Kaart rond Beuningen Gld

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!