Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Lijkenhuisje in Beuningen Gld

Dorpssingel 1
6641 BE, Beuningen Gld (Gemeente Beuningen)
Gelderland
Bouwjaar: ca. 1900
Publicatie: 20020527
Rijksmonument ID: 523149

Omschrijving van Lijkenhuisje

Omschrijving

Het LIJKENHUISJE op het kerkhof is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft bakstenen gevels onder zadeldak met gesmoorde oud Hollandse pannen met houten, aan de onderzijde geschulpte windveren boven de topgevels. Het huisje heeft in de westelijke kopgevel een deuropening onder segmentboog met gepleisterde boogtrommel afgesloten door een opgeklampte deur. In de zijgevels worden de smalle spleetvenstertjes afgesloten door een schijnboog.

Waardering

LIJKENHUISJE van omstreeks 1900

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een lijkenhuisje van rond 1900 op een dorpsbegraafplaats. Het huisje heeft een sobere maar herkenbare vormgeving en in samenhang met de omringende begraafplaats is er sprake van een grote ensemblewerking.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de begraafplaats en van het katholieke kerkcomplex dat in de historische gegroeide dorpskern van Beuningen een beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat eeuwenlang een belangrijke rol in het leven van de bewoners van het dorp Beuningen heeft gespeeld. In het persoonlijke leven van veel inwoners speelde of speelt de kerk een bepalende rol. Veel inwoners zijn in de R.K. Corneliuskerk gedoopt, getrouwd en tenslotte ook begraven. Op het kerkhof liggen diverse telgen van bekende Beuningse families begraven die in de geschiedenis van het dorp een bepalende rol hebben gespeeld. Ook zijn op het kerkhof verschillende pastoors begraven. Het huidige kerkhof is gelegen op een terrein dat al eeuwen in gebruik is als begraafplaats. Het kerkhof fungeert samen met de kerk als een tastbare herinnering voor veel gebeurtenissen uit het verleden, waarin de kerk zowel op algemeen als persoonlijk niveau een rol heeft gespeeld. Het terrein is ook in archeologisch opzicht van groot belang.

Tags: losse objecten, ed.,baarhuisje,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Lijkenhuisje
location_on Monumenten Kaart rond Beuningen Gld

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt