Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bebouwing op Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

Daalseweg 200
6521 GR, Nijmegen (Gemeente Nijmegen)
Gelderland
Bouwjaar: 1885
Architect: J.J. Weve
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 522939
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Bebouwing op Begraafplaats Daalseweg

2. Het TOEGANGSHEK, het HEKWERK en de MUUR.

Omschrijving

Het TOEGANGSHEK bestaat uit een dubbel rijk geornamenteerd smeedijzeren draaihek tussen hardstenen hekpijlers. De pijlers hebben een basement en een uitkragende bekroning met een gebeeldhouwde rand. Aan de voorzijde van de hekpijlers zijn driepasboogvormig afgesloten marmeren platen met inschriften aangebracht. Links: "Zalig/ zijn de/ dooden/ die in/ den heer/ sterven/ Apoc xiv 13" en rechts: "Het is/ eene heilzame/ gedachte/ voor de/ overledenen/ te bidden/ ii Mach. xii. '16". De eenvoudiger uitgevoerde smeedijzeren hekwerken links en rechts van het toegangshek zijn bevestigd tussen gemetselde hekpijlers met hardstenen zadeldakjes, die met elkaar worden verbonden door een gemetselde voetmuur met hardstenen afdekplaten. Rechts van het dubbele hek bevindt zich een nieuw vervaardigd enkel draaihek, dat later is aangebracht. Een deel van de muur langs de Daalseweg is nieuw gebouwd, waarbij aansluiting is gezocht bij de oudere gedeelten. Langs de Van Beethovenstraat en de achtertuinen van de Groesbeeksedwarsweg loopt een muur met vierkante pijlers voorzien van hardstenen afdekplaten.

Waardering

TOEGANGSHEK, HEKWERK en MUUR uit 1885 naar ontwerp van J.J. Weve.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een omheining van een laat 19de-eeuwse begraafplaats met esthetische kwaliteiten in het ontwerp van het toegangshek zoals een rijke ornamentatie.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het toegangshek en het hekwerk aan een driehoekig pleintje in de vroeg 20ste-eeuwse wijk Altrade in Nijmegen-oost. De omheining heeft ensemblewaarde als een functioneel onderdeel van een R.K. begraafplaats met een kenmerkend laat 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws karakter.

Tags: losse objecten, ed.,begraafplaatshek,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bebouwing op Begraafplaats Daalseweg
location_on Monumenten Kaart rond Nijmegen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!