Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Kameel in Hilversum

Insulindelaan 19
1217 HK, Hilversum (Gemeente Hilversum)
Noord Holland
Bouwjaar: 1929
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 522814
Type: Woonhuis

Omschrijving van De Kameel

Inleiding

LANDHUIS 'De Kameel' gebouwd in 1926 in Gooise landhuisstijl naar het ontwerp van J. Dullaart. Het landhuis is vrijstaand gesitueerd op een terrein op de hoek van de Celebeslaan en de Delilaan, beeldbepalend aan het plantsoen aan de zuidzijde van de Insulindelaan.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op een grillig gevormde plattegrond waarbij de garage met bijkeuken iets noordwest-zuidoost gedraaid aansluit aan de oostzijde en bestaande uit drie bouwlagen onder gedrapeerde rieten kap met glooiende noklijn, evenwijdig aan de weg, waaraan het de naam 'De Kameel' ontleent. De rieten kap, met schoorsteen op de nok aan de oost- en westzijde en met vier dakkapellen, loopt overwegend door tot de begane grond. De gevels zijn opgetrokken in miskleurige baksteen, waarvan een gedeelte op de noordwesthoek en aan de zuidzijde over twee bouwlagen. De gevelrand is afgewerkt met een houten band. De houten vensters en deuren bevatten ramen met roedenverdeling, met uitzondering van de (gewijzigde) vensterpartij op de noordwest- en zuidwesthoek. De voorgevel (N) bevat geheel links de dubbele houten decoratief versierde garagedeur met ramen tussen afgeronde penanten. Een deur met zijlicht geeft toegang tot de bijkeuken. Een overhoeks geplaatste vensterpartij met vier ramen accentueert een hoek in de gevel. Een bloembak is gemetseld van deze hoek tot aan de hoek bij de ingangspartij, bestaande uit een tweedelige deur temidden van hoog geplaatste vensters, eveneens overhoeks geplaatst. De noordwesthoek van de gevel op de begane grond bestaat uit glas. Een bloembak vult ook hier een sprong in de gevel op. Op de verdieping loopt de vensterstrook op de noordwesthoek door over de noordgevel tot boven de toegangsdeur en waaromheen de rieten kap is gedrapeerd. De linker zijgevel (O) bevat in het midden een risalerend muurdeel met schuine penant met aan weerszijden gekleurde glas-in-loodramen en een halfcirkelvormige bloembak. De ver doorlopende kap wipt hier omhoog, waarbij de balk wordt ondersteund door een houten steun. De zuidwesthoek bestaat ter hoogte van de begane grond uit glas. De achtergevel (Z) bevat openslaande deuren, geflankeerd door vensters, naar een terras, gedekt met rode plavuizen, onder een groot dakoverstek, rustend op gemetselde pilaren. Daarboven is een balkon ontworpen, vanuit twee slaapkamers bereikbaar. De vensterreeks loopt iets door, links van het balkon. De bijkeuken en de garage worden vanaf de zuidzijde door vensters verlicht.

Waardering

Het landhuis 'De Kameel' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis uit de eerste helft van de twintigste eeuw in Gooise landhuisstijl naar het ontwerp van J. Dullaart, beeldbepalend gesitueerd in de villawijk Ministerpark en omgeving.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Kameel
location_on Monumenten Kaart rond Hilversum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!