Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalig tuinhuis in de stijl van het Neo-Classicisme in Dordrecht

Wijnstraat 107
3311 BT, Dordrecht (Gemeente Dordrecht)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1864
Architect: B. van Bilderbeek (verbouwing)
Publicatie: 20011224
Rijksmonument ID: 522380

Omschrijving van Voormalig tuinhuis in de stijl van het Neo-Classicisme

Inleiding

Voormalig TUINHUIS uit 1864 in de stijl van het Neo-Classicisme dat oorspronkelijk behoorde bij de naastgelegen Delftse Bank, Wijnstraat 101-105 (Rijksmonument nr.13994). In 1918 werd het tuinhuis verkocht aan de NV Hanzebank en door architect B. van Bilderbeek verbouwd tot kantoor waarbij rechts in de voorgevel een voordeur werd geplaatst, de binnendoorgang werd dichtgemetseld en de veranda aan de achterzijde moest plaats maken voor een kantoorruimte.

NB Recentelijk is het pand verbouwd waarbij voorgevel en interieuronderdelen zijn gehandhaafd.

Omschrijving

Het tuinhuis heeft een eenlaags voorgevel met een hardstenen plint. Onder de ramen een gestucte borstwering. Op de licht risalerende hoeken houten pilasters waarop een architraaf met geprofileerde kroonlijst op consoles rust. Hiertussen een terugliggend drie-assig gevelvlak met vier gecanneleerde pilasters met in de kapitelen kinderfiguren die ontspruiten uit een gewas. Tussen de pilasters een eierlijstje. Rechts twee hardstenen traptreden die naar de voordeur leiden. De dubbele paneeldeur heeft ijzersmeedwerk en een getoogd bovenlicht. Direct boven de deur een houten sierlijst met vierkante vlakverdeling. Links twee T-vensters met getoogd bovenlicht.

In het interieur in het tochtportaal een terrazzovloer, een glasdeur met boven- en zijlichten en in het kozijn houtsnijwerk. In de kamer parketvloeren en een authentiek stucplafond met geprofileerde cassetten en zonnebloemmotieven. De linker zijmuur heeft ook cassetten en ingebouwde kasten aan weerszijden van een marmeren schouw. Boven de schouw een ingebouwde spiegel met getoogde bovenrand.

Waardering

Het tuinhuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een tuinhuis uit de tweede helft van de negentiende eeuw in Neo-Classicistische stijl, met stedebouwkundige waarde als bijzonder onderdeel in de gesloten straatwand van de Wijnstraat met historisch-functionele relatie met het naastgelegen pand Wijnstraat 101-105.

Tags: losse objecten, ed.,tuinhuis,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalig tuinhuis in de stijl van het …
location_on Monumenten Kaart rond Dordrecht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!