Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Drie aangesloten schuurbergen in Opijnen

Zandstraat 60
4184 EH, Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Gelderland
Bouwjaar: 1890-1910
Publicatie: 20011211
Rijksmonument ID: 522053
Type: Boerderij

Omschrijving van Drie aangesloten schuurbergen

Inleiding

Drie aaneengesloten SCHUURBERGEN waarvan twee van het type VIJFROEDIGE HOOIBERG MET DWARSBALK gelegen aan de zuidzijde van de Zandstraat buiten de bebouwde kom van Opijnen, door de Waaldijk gescheiden van de rivier de Waal. De schuurbergen vormen een onderdeel van een boerderijcomplex gewijzigd aan het einde van de negentiende eeuw. De schuurbergen zijn gesitueerd aan de oostzijde van de T-boerderij haaks op de straat.

Omschrijving

Aan de oostzijde van de boerderij bevinden zich twee vijfroedige, rietgedekte SCHUURBERGEN, welke via gemetselde tussenleden met elkaar verbonden zijn, met aan de noordzijde een aangebouwde schuur afgesloten door een rieten, deels golfplaten schilddak. Aan de zuidzijde bevindt zich een deels houten, deels stenen aanbouw afgesloten door een lessenaarsdak gedekt met rode, oud Hollandse pannen. De houten wanden bestaan uit gerabatte delen of potdekseling. De hooibergen zijn respectievelijk voorzien van een bergwinde en een kelderwinde als hefmechanisme. De laningverbinding bestaat uit een pen/gat verbinding. In de langgerekte VOORGEVEL (westgevel) bevinden zich drie geklampte, rechthoekige dubbele deuren met tussen de deuren een halfrond stalraam met vorktracering.

De korte LINKERZIJGEVEL is een blinde gevel.

In de lange ACHTERGEVEL bevinden zich enkele spinnekopvensters.

De korte RECHTERZIJGEVEL bestaat links uit de houten wand van de aanbouw, met rechts op een stenen fundament de houten zijgevel van een vijfroedige schuurberg.

In het INTERIEUR van de schuurbergen bevindt zich op de begane grond opslagruimte met op de verdieping opslag van hooi.

Waardering

Drie aaneengesloten SCHUURBERGEN waarvan twee van het type VIJFROEDIGE HOOIBERG MET DWARSBALK gelegen aan de zuidzijde van de Zandstraat buiten de bebouwde kom van Opijnen, door de Waaldijk gescheiden van de rivier de Waal.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van drie aaneengesloten schuurbergen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de schuurbergen als onderdeel van het boerenerf, gelegen aan de Waaldijk.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type schuurberg.

Tags: agrarische gebouwen,schuurberg,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Drie aangesloten schuurbergen
location_on Monumenten Kaart rond Opijnen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt