Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Uytterwaerde: moestuin in Opijnen

Waaldijk 3
4184 EK, Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Gelderland
Bouwjaar: 1900-1925
Publicatie: 20011211
Rijksmonument ID: 522039

Omschrijving van Huize Uytterwaerde: moestuin

MOESTUIN (5) met rechthoekige plattegrond aan drie zijden omsloten door een eenvoudige bakstenen muur. Tegen de zuidzijde van de noordelijke muur van de moestuin bevindt zich aan weerszijden van de doorgang een DRUIVENKAS. Deze twee kassen met bakstenen fundering zijn opgetrokken in glas en ijzer met betonnen spanten. Ten zuiden van de twee kassen bevinden zich nog diverse rechthoekige bakstenen open kassen. Centraal in de noordzijde van de noordelijke muur bevindt zich een poortje, dat toegang geeft tot de tuin. Links van het poortje bevindt zich een tegen de muur gemetseld groot terra-cotta engelenfiguur aan weerszijden geflankeerd door twee kleinere terra-cotta figuren. De definitieve versies van de kleinere terra-cotta figuren zijn geplaatst in het portiek van de voormalige hoofdingang van het Scheepvaarthuis in Amsterdam.

Waardering

De MOESTUIN (5) met diverse KASSEN heeft een rechthoekige plattegrond aan drie zijden omsloten door een bakstenen muur. De entree bevindt zich aan de noordzijde. In de noordmuur bevinden zich drie terra-cotta figuren.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een moestuin aan drie zijden omsloten door een eenvoudige, bakstenen muur. Binnen de muren bevinden zich diverse kassen met bakstenen fundering, waarvan twee opgetrokken in glas.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, gesitueerd aan de zuidzijde van de rechte, onverharde laan met moerascipressen/ sequoia's.

- Van cultuurhistorische waarde als goed, typologisch voorbeeld van een moestuin met kassen.

Tags: losse objecten, ed.,tuin,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Uytterwaerde: moestuin
location_on Monumenten Kaart rond Opijnen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!