Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Plezenburg, schuur in Leuth

Plezenburg
Plezenburgsestraat 17
6578 JD, Leuth (Gemeente Ubbergen)
Gelderland
Bouwjaar: 1810
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 522005
Type: Boerderij

Omschrijving van Plezenburg, schuur

SCHUUR (B) van het type hallehuis. Het bijna vrijstaande bijgebouw is opgetrokken in baksteen en gedekt door een met riet belegd wolfsdak met gesmoorde nokvorsten. De VOORGEVEL is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar. De RECHTER ZIJGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De LINKER ZIJGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De ACHTERGEVEL heeft in het midden een korfboogvormige dubbele deeldeur geflankeerd door kleine halfrond afgesloten vensters met vermoedelijk gietijzeren vorktracering. Aan weerszijden bevinden zich rechtafgesloten staldeuren. Hoog in de gevel onder het wolfsdak bevindt zich een ronde gevelopening. De gevel is voorts voorzien van gevelankers en onder het dak afgewerkt met gemetselde vlechtingen.

Waardering

SCHUUR (complexonderdeel B)

-Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw op boerenerf, in casu een schuur van het type hallehuis waarin de oorspronkelijke functie nog goed afleesbaar is. In samenhang met de boerderij is er sprake van een grote ensemblewaarde.

-Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex, dat in het buitengebied bij Leuth vanwege de markante hoofdvorm en de ligging op een hoge pol een grote beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex, dat een uiting is van een agrarische en landschappelijke ontwikkeling en een deel representeert van het boerenbestaan aan het begin van de twintigste eeuw.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Plezenburg, schuur
location_on Monumenten Kaart rond Leuth

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt