Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Oudershoeve in Warmond

Dorpsstraat 89
2361 BA, Warmond (Gemeente Teylingen)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1885
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 521964
Type: Boerderij

Omschrijving van Oudershoeve

Inleiding

De Oudershoeve is een LANGHUISBOERDERIJ uit 1885. Achter de boerderij staan een aantal schuren en een hooiberg. Een sloot steekt vanaf het water het dorp in langs de boerderij. De Oudershoeve was dan ook een vaarboerderij, waarvan het bijbehorende land in de polder lag.

Omschrijving

De boerderij is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak met gesmoorde pannen, windveren, makelaars en houten goten op klampen. De gevels zijn opgetrokken boven een gepleisterde plint. Houten kozijnen in de vensters van het voorhuis, ijzeren stalvensters.

Centraal in de symmetrische voorgevel (noordwest) bevindt zich de houten voordeur onder een bovenlicht. Aan weerszijden rechtgesloten vensters met tweedelige bovenlichten. Hanekammen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen boven de deur en de vensters. De sluitstenen zijn geornamenteerd en beschilderd. In de topgevel een samengesteld venster bestaande uit een vierruits venster met tweeruits zijlichten, onder rondboogvormige bovenlichten met in het midden een radiale roedenverdeling. Rond de bovenlichten blokken van gele baksteen.

Waardering

De langhuisboerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vaarboerderij, waarvan het land in de polder lag.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als exemplarisch voorbeeld van de typisch Zuid-Hollandse langhuisboerderij en vanwege de rijke detaillering.

In stedebouwkundig opzicht is de boerderij van algemeen belang dankzij de beeldbepalende ligging aan de Dorpsstraat en het water en vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de bijgebouwen.

Het exterieur van de boerderij is in hoge mate gaaf.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Oudershoeve
location_on Monumenten Kaart rond Warmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt