Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

School en schoolmeesterwoning in Warmond

Dorpsstraat 38
2361 BE, Warmond (Gemeente Teylingen)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1861
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 521961
Type: Gebouw

Omschrijving van School en schoolmeesterwoning

Inleiding

SCHOOL en SCHOOLMEESTERSWONING uit 1861 met aan de neogotiek verwante detaillering. De voorgevel van het samengestelde bouwvolume vormt de noordwestwand van het plein waaraan ook het gemeentehuis is gesitueerd. Het schoolgebouw is in de jaren zeventig van deze eeuw aan de achterzijde uitgebreid, deze aanbouw is voor de bescherming van ondergeschikt belang; inwendig is het verbouwd tot gymzaal.

Omschrijving

Het samengestelde pand bestaat uit twee rechthoekige bouwvolumes van verschillende grootte, opgetrokken in bruine baksteen onder een dubbel zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Aan de pleinzijde twee tuitgevels (zuidoost) met deklijsten en in de geveltoppen uitgemetselde spitsboogfriezen. De gevels zijn geleed door lisenen en voorzien van decoratief metselwerk in gele baksteen. In de voorgevel van het woonhuis zesruits vensters en links een hoge paneeldeur onder een bovenlicht. Boven de gevelopeningen profiellijsten van gele baksteen, die op de begane grond zijn doorgetrokken. Onder de verdiepingvensters een gepleisterde waterlijst. De voorgevel van de voormalige school is gedecoreerd met speklagen, sierstenen en verticale sierbanden van gele baksteen. Voor het midden van de voorgevel een entreeportaal met zadeldak en een dubbele paneeldeur onder een halfrond bovenlicht. Het portaal wordt geflankeerd door lisenen die doorlopen tot aan het boogfries. In de spaarvelden tussen de lisenen twee zestienruits vensters met diagonale roedenverdeling in de getoogde bovenlichten en in de geveltop een getoogd zestienruits venster. Gepleisterde gevelplaten met het opschrift 'anno 1861' en 'school'. De zijgevel van het schoolgebouw (noordoost) wordt geleed door zes travee├źn met zestienruits vensters in spaarvelden tussen lisenen. In de getoogde bovenlichten een diagonale roedenverdeling. Onder de gootlijst een iets uitgemetseld fries met tandlijst en siermetselwerk van gele baksteen. Tuitgevels aan de achterzijde (noordwest) met een eenvoudig uitgemetseld fries. In de geveltop van de school een getoogd venster identiek aan dat in de voorgevel. In de gevel van het woonhuis een deur met bovenlicht en zes- en achtruits vensters.

Waardering

De school en schoolmeesterwoning zijn van algemeen belang vanweg de cultuurhistorische waarde als representatief en vrij gaaf voorbeeld van een dorpsschoolcomplex uit 1861.

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de herkenbare typologie, de neo-gotische detaillering en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur.

Het pand is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering, in samenhang met het oude gemeentehuis, aan het dorpsplein in Warmond.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar School en schoolmeesterwoning
location_on Monumenten Kaart rond Warmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt