Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Malgre Tout: dienstwoning in Warmond

Poelweg 2
2361 LK, Warmond (Gemeente Teylingen)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1900-1925
Publicatie: 20030818
Rijksmonument ID: 521955
Type: Woonhuis

Omschrijving van Malgre Tout: dienstwoning

Complexonderdeel 2

DIENSTWONING, oorspronkelijk omvattende een garage met paardenstallen en een ingebouwde woning aan de Poelwegzijde, is over een bouwlaag opgetrokken in rode baksteen onder een rietgedekt wolfsdak. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw is de tweede woning aangebracht. De voorgevel aan de straat (oost) heeft rechts voor de gevel een driezijdige erker onder een rietgedekt driezijdig tentdak. In de erker zijn beluikte ondervensters met negenruits bovenlichten geplaatst. De iets buiten het midden geplaatste entree bestaat uit een deur met een getoogt middenpaneel onder een achtruits bovenlicht. Links in de gevel een gekoppeld venster met een dubbel zesruits bovenlicht en halve luiken. Ter plaatse van de zolderverdieping twee gekoppelde vensters met dubbele vierruits bovenlichten. In de linker zijgevel (zuid) meerdere entrees onder meerruits bovenlichten en diverse vensters waaronder een venster onder een meerruits bovenlicht met een half luik. Boven deze gevel gebogen dakkapellen onder rietgedekte steekkappen. Midden in de linker zijgevel (zuid) is een rechtgesloten vierdelige inrijdeur geplaatst met panelen en ruitvormige vensters. Aan weerszijden daarvan een gekoppeld venster met dubbele zesruits bovenlichten en halve luiken. Boven de inrijdeuren een hooiluik onder een rietgedekte steekkap.

Waardering

De dienstwoning oorspronkelijk met garage en paardenstallen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijgebouw bij een woonhuis dat als uitdrukking gezien kan worden van de ontwikkeling van buitenplaatsen in de gemeente Warmond.

De dienstwoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig vormgegeven bijgebouw verwant aan het hoofdgebouw.

De dienstwoning is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De dienstwoning heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met het woonhuis.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Malgre Tout: dienstwoning
location_on Monumenten Kaart rond Warmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt