Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nederlands Hervormde kerk: Pastorie "De Roekenhof" in Warmond

De Roekenhof
star star star star (1)
Herenweg 84
2361 ET, Warmond (Gemeente Teylingen)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20011231
Rijksmonument ID: 521949
Type: Kerk

Omschrijving van Nederlands Hervormde kerk: Pastorie "De Roekenhof"

Complexonderdeel 2

PASTORIE "De Roekenhof" is in rode baksteen over twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen en een ver overstekende gootlijst. De gevels zijn voorzien van gepleisterde plint, hoeklisenen en een cordonlijst tussen de begane grond en de verdieping. Verder zijn de gevels geleed door T-vensters in gepleisterde lijsten. Op de begane grond met een getoogde bovendorpel en op de verdieping recht gesloten.

De symmetrische voorgevel (noordwest) telt vijf vensterassen. De centrale vensteras risaleert, is één laag hoger opgetrokken en is geheel gepleisterd. In de middenrisaliet een dubbele paneeldeur met smeedijzeren hekwerk onder een luifel. Op de verdieping en in het hoger opgetrokken deel onder een steekkap een rondboogvenster.

Twee vensterassen in de linker zijgevel (noordoost). Op de verdieping is het rechter venster uitgevoerd als gepleisterde blinde nis. In de geveltop een rondboogvenster.

Op de begane grond in de achtergevel (zuidoost) drie terrasdeuren, een deur en een venster. De rechter zijgevel telt drie vensterassen. De middelste vensters zijn uitgevoerd als gepleisterde blinde nissen. Ook hier in de top een rondboogvenster.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een Nederlands Hervormde kerk met bijbehorende pastorie uit het laatste kwart van de vorige eeuw.

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de bij de kerk passende Eclecticistische bouwstijl met neogotische elementen, karakteristiek voor de bouwperiode. De pastorie is uitwendig gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De pastorie is van stedebouwkundig belang als onderdeel van het complex en vanwege de beeldbepalende situering in de dorpskern van Warmond.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Nederlands Hervormde kerk: Pastorie "De…
location_on Monumenten Kaart rond Warmond

Recensies (1)
    Nederlands Hervormde kerk: Pastorie Nederlands Hervormde kerk: Pastorie "De Roekenhof"
    Herenweg 84, Warmond, Zuid Holland, NL
  • star star star star
    3
    De voormalige pastorie Ned.Herv.Kerk te Warmond is onder licencie CC - 0 ( 1.0 ) is sind enkele jaren een rijksmonument. Het dak van dit huidige pand , nu " de roekenhof " genoemd , had voor de restauratie een dak bestaande uit de prachtige z.g. Oegstgeester Pannen . Na hernieuwing zijn deze helaas vervangen door gewone rode dakpannen waardoor de allure van het gebouw aan waarde heeft ingeboed ! Daar het hier om een rijksmomnument gaat rijst de vraag : " is het mogelijk het dak van dit monumentale pand weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen ? Ik weet het zo goed om dat mijn vader , Prof. Dr. J-Zandee in Warmond predikant was van 1946 t/m 1957 . Ook is de z.g. tuinmansklok . die onder de nok van het dak hing aan de gevelkant - Laan van Oostergeest , tijdens de restauratie verdwenen . Is deze klok nog op te sporen omdat het opnieuw aanbrengen van deze tuinmansklok de status van een pastorie weer zou onderlijnen . Met dank voor Uw antwoor en vrindelijke groet , Pieter Zandee ( vroegere bewonder van de pastorie )