Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfabriek in Waspik

Complex Vaartje 19
'T Vaartje 19
5165 NA, Waspik (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 521836

Omschrijving van Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfabriek

Inleiding

Tweelaags SCHOENFABRIEK, uit omstreeks 1920, in een tweede fase in 1936 naar achteren uitgebreid in dezelfde vormgeving. De naoorlogse aanbouw tegen de achtergevel behoort niet tot het monument.

Omschrijving

Het tweelaags fabrieksgedeelte is opgetrokken tegen de achtergevel van een ouder fabrikantenwoonhuis. Tweelaags fabrieksgebouw, opgetrokken uit machinale steen onder een plat dak. Het geheel telt acht traveeën, waarvan de eerste vier enige minieme verschillen vertonen met de later tot stand gekomen achterste vier.

De traveeën worden van elkaar gescheiden door lisenen en hebben elk per etage twee getoogde ramen met houten 12-ruits indeling en siermetselwerk in de strekken. Eenvoudige steekankers. Links een baksteen tandlijst onder de daklijst, rechts een baksteen tandlijst. De eerste travee, aansluitend op het huis heeft aan de linkerzijde een deur en aan de rechterzijde bij de inrit een raam met deur voor de keuken, een tweede deur en een ijzeren deur van een traforuimte. In de laatste travee een dubbele deur waarboven een laaddeur. In de eindgevel enkele getoogde zesruits ramen.

De keuken heeft een granito vloer, facettegels en een tot kast verbouwde schoorsteen. De fabriek bestaat beneden en boven uit een grote ongedeelde ruimte met houten balklagen. Deze rusten in de eerste vier vakken op houten onderslagbalken met een houten standvink, in de laatste vier traveeën treffen we een ijzeren balk en standvinken aan. De begane grond heeft gele tegels in halfsteens patroon gelegd, de verdieping een houten vloer.

Waardering

De schoenfabriek is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en technische en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie in de Langstraat; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de bouwtechniek; het heeft ensemblewaarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en of interieur.

Tags: gebouwen, woonhuizen,schoenenfabriek,industrie,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Vaartje 19: tweelaags schoenfab…
location_on Monumenten Kaart rond Waspik

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!