Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Carmelietenklooster: Lourdesgrot in Waspik

Complex Carmelietenklooster
Carmelietenstraat 58
5165 AL, Waspik (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1925-1927
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 521833
Type: Kerk

Omschrijving van Complex Carmelietenklooster: Lourdesgrot

Inleiding

Lourdesgrot, geplaatst achter de kerk, behorende bij het complex van het voormalige CARMELIETENKLOOSTER H. Theresia van Liseux, in een mengeling van rationalistische en neogotische stijlvormen, in 1925-1927 gerealiseerd als eerste aanzet van een nooit voltooid groter geheel, naar ontwerp van Phil. Donders. Het complex bestaat verder uit het kloostergebouw annex noviciaat (I), de aanvankelijk rectorale openbare kloosterkerk met klokkentoren (II) en het H.Hartbeeld (IV).

Omschrijving

Uit gepleisterde en gecementeerde bak- en breukstenen opgetrokken imitatie van de grot te Lourdes, waar de wonderbare verschijningen van Maria aan Bernadette Soubirous plaatsvonden. De grot ligt achter het voormalige paterskoor van de Theresiakerk en heeft in een nis een wit en blauw geschilderde kopie van het Bernadettebeeld. In de grote altaarnis een altaartombe met de initiaal M en een opbouw met kaarsenbanken en een kruis.

Waardering

De Lourdesgrot is van algemeen belang. Het object heeft als vroeger bedevaartsoord cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen het exterieur en onderdelen van het interieur; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Tags: kerkelijke gebouwen,lourdesgrot,klooster, kloosteronderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Carmelietenklooster: Lourdesgrot
location_on Monumenten Kaart rond Waspik

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!