Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Winkel-woonhuis "'t Slot" in Waalwijk

Complex Raadhuisplein/Grotestraat
Grotestraat 263
5141 JT, Waalwijk (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1941
Architect: A.J. Kropholler
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 521819
Type: Woonhuis

Omschrijving van Winkel-woonhuis "'t Slot"

Inleiding

WINKEL-WOONHUIS "'t Slot", gebouwd in 1941 als ijzerwarenhandel met woonhuis. Het pand ligt op de rechterhoek van het Raadhuisplein met de Grotestraat.

Omschrijving

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond, onder een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de Grotestraat loopt. Het dak is gedekt met romaanse pannen.

Het winkelpand heeft een overhoekse steunbeer op de hoek van Grotestraat en Raadhuisplein. Aan de voorzijde is op de begane grond een galerij met grote rondbogen op dikke hardstenen zuilen. De zuilen hebben dobbelsteen kapitelen met een gegraveerd ruitpatroon in de rand. Daarachter bevindt zich in het midden van de voorgevel een rondboogdeur met hardstenen trapje. Aan weerszijden zijn grote rondboog-etalageramen aangebracht. Op de verdieping, boven de galerij, zijn rechthoekige ramen geplaatst. De topgevel heeft een kanteelachtige beëindiging. In de topgevel is een tegeltableau aangebracht met daarop de voorstelling van een hangslot in een krans, erbij het opschrift: "'T SLOT". De rechterzijgevel heeft grote boogramen bijna tot op de grond, met natuurstenen vensterbanken. Op de verdieping zijn zesruits ramen aangebracht. In het midden van het dakvlak bevindt zich een dakkapel. Deze heeft een zadeldakje met windveer en betimmerde topgevel.

Achter tegen het huis is een lagere bouwmassa (anderhalve laag) onder plat dak gezet. Het balkon is voorzien van een bakstenen borstwering. In de gevel een deur en rond raampje.

Waardering

Het winkel-woonhuis is van algemeen belang. Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens vormgeving en materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Winkel-woonhuis "'t Slot"
location_on Monumenten Kaart rond Waalwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt