Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gesloten boerderij in Schinnen

Thull 1
6365 AC, Schinnen (Gemeente Schinnen)
Limburg
Bouwjaar: 1869
Publicatie: 20010112
Rijksmonument ID: 521694
Type: Boerderij

Omschrijving van Gesloten boerderij

Inleiding

BOERDERIJ in een door het Neo-Classicisme beïnvloede traditioneel-ambachtelijke bouwstijl, 1869. Het betreft een boerderij van het gesloten type, waarvan inmiddels twee stalvleugels zijn gesloopt. Gebouwd in opdracht van J.H. Meens. Beeldbepalend gesitueerd in de lineaire bebouwingsstructuur van Thull, een gehucht in het heuvelachtige landschap tussen Schinnen en Amstenrade.

Van bescherming UITGESLOTEN zijn de kleine stal onder lessenaarsdak tegen de achtergevel van het woonhuis; de aangebouwde stal, parallel achter het woonhuis; de aanbouwen onder lessenaarsdak tegen de noordoostgevel van de nog resterende stalvleugel dwars achter het poortgebouw.

Omschrijving

De hoeve heeft een L-vormige PLATTEGROND en bestaat uit een woonhuis met poortgebouw in lengterichting ten opzichte van de straatweg, met dwars achter het poortgebouw een stalvleugel. Het woonhuis telt twee BOUWLAGEN plus een zolderverdieping en is grotendeels onderkelderd met twee gewelfkelders, waarvan er één is volgestort. Het poortgebouw telt twee bouwlagen plus een zolderverdieping, de stalvleugel één bouwlaag plus een zoldering.

ZADELDAKEN met overstek. Hollandse betonpannen op het woonhuis en het voordakvlak van het poortgebouw, gelegd na het vernieuwen van de daklatten en de kapbalken. Het zadeldak van het woonhuis ligt enigszins verzonken tussen de afgedekte kopgevels. Het poortgebouw is op het achterdakvlak belegd met muldenpannen, zowel rood als blauw. Het stalgebouw heeft rode muldenpannen.

De boerderij is opgetrokken in handvorm BAKSTEEN, gemetseld in kruisverband. Hardsteen, zandsteen. Sier- en schootankers. De voorgevel is geheel opnieuw gevoegd, de zuidwestelijke zijgevel ten dele.

De VOORGEVEL van het WOONHUIS is symmetrisch ingedeeld en telt vijf vensterassen. De symmetrie wordt benadrukt door de hoeklisenen, uitlopend in een rondboogfries op mergelconsoles en door het met een fronton bekroond middenrisaliet. In het fronton een rond ijzeren roosvenster met gekleurd glas, geplaatst in een zandstenen omkadering die ten dele is gecementeerd. De voorgevel wordt beëindigd door een mergel kroonlijst.

Licht geprofileerde plint, waarin vier souterrainvensters in hardstenen lijst met smeedijzeren roosterwerken. In elke vensteras aan weerszijden van het middenrisaliet bovendien twee authentieke houten T-vensters met afgeronde bovenlichten en horizontale geleding van het glaspaneel. Het middenrisaliet heeft in de eerste laag een rechthoekige houten paneeldeur in een hardstenen lijst met hardstenen traptreden, in de tweede laag een rechthoekig houten T-venster.

De zuidwestelijke ZIJGEVEL van het woonhuis is symmetrisch ingedeeld en telt twee vensterassen. Vensterlijsten. Eén as met twee rechthoekige houten T-vensters, inclusief horizontale indeling van het glaspaneel; ter hoogte van de zolderverdieping een segmentboogvormig houten venstertje met kruisvormige indeling. De vensters in de eerste en tweede bouwlaag van de tweede as zijn dichtgemetseld, ter hoogte van de zolderverdieping een segmentboogvormig houten venstertje met kruisvormige indeling.

De ACHTERGEVEL van het woonhuis is onregelmatig ingedeeld en risaleert ten dele over twee lagen. In de gevel van dit risaliet zijn nog de bouwsporen van de verdwenen stalvleugel zichtbaar. In de korte gevelzijden van dit risaliet is in de eerste laag een rechthoekig houten vierruits venster geplaatst, in de tweede laag een rechthoekig houten zesruits venster. In het terugliggende deel van de achtergevel een rechthoekige houten deur, alsmede twee vensterassen over twee bouwlagen met hardstenen dorpels en lateien. In één as zijn de vensters dichtgemetseld, in de andere as in elke laag een rechthoekig houten T-venster met afgerond bovenlicht en horizontale geleding van het glaspaneel. In het venster van de eerste laag een verticaal ingedeeld bovenlicht.

Tegen de noordoostelijke ZIJGEVEL van het woonhuis bevindt zich licht teruggerooid het POORTGEBOUW, dat bovendien een lagere nokhoogte heeft. In de voorgevel een korfboogvormige inrijpoort in hout, met hardstenen schampstenen, aanzet- en sluitsteen. Op de sluitsteen de inscriptie "J.H.M. / M.J.W. 1869". Strek en dubbele rollaag. Naast de inrijpoort in beide bouwlagen een rechthoekig houten T-venster met horizontaal ingedeeld glaspaneel, in een hardstenen vensterlijst. In de noordoostelijke zijgevel van het poortgebouw bevinden zich in de eerste laag drie naderhand aangebrachte vensteropeningen, hoog in de kopgevel een halfronde zolderopening. In de achtergevel van het poortgebouw de segmentboogvormige toegang tot de binnenplaats met streklijst en rollaag. Ernaast een rechthoekige houten deur onder latei met rond, decoratief ingedeeld bovenlicht in een rondboogvormige lijst met strek. In de tweede laag, boven de boog van de poortgang, een rechthoekig houten venster. In de poortgang, in een rondboogvormige lijst met strek, nogmaals een rechthoekige houten deur onder latei met bovenlicht. Boven de poortgang zijn de verdiepingsbalken zichtbaar.

De STALVLEUGEL dwars achter het poortgebouw heeft aan de binnenplaatszijde een rechthoekige houten deur onder een zwaar gedimensioneerde latei, alsmede twee vierruits stalen vensters onder een latei waarboven een rondboogvormig bovenlicht met decoratieve indeling. Strekbogen. In het geveldeel dat door de aangebouwde stal aan het oog wordt onttrokken een rechthoekig houten venstertje met bovenlicht en een dichtgemetselde rondboogvormige deurlijst met strek. Diverse verbouwingssporen. De noordwestelijke kopgevel van de stal is blind, behoudens een rechthoekige houten deur. De noordoostelijke stalgevel wordt aan het oog onttrokken door een aanbouw onder lessenaarsdak.

De INDELING van het woonhuis, gekenmerkt door een centrale gang met trappenhuis achter de hoofdentree, is vrijwel ongewijzigd. Op deze gang, belegd met een hardstenen vloer in ruitmotief, komen aan weerszijden brede paneeldeuren in lijsten uit. De gemarmerde ganglambrisering werd in 1968-1969 vernieuwd naar voorbeeld van de oorspronkelijke lambrisering. Authentieke trap met eerste trede in natuursteen, waarop twee fraai geornamenteerde trapposten.

In de woonkamer rechts van de centrale gang, tussen de verdiepingsbalken, stucplafonds met kaderlijsten en rozetten. De schuifdeur tussen woonkamer en bijkeuken is nog aanwezig, maar aan de woonkamerzijde afgetimmerd. De dubbele rechthoekige houten paneeldeur is nog zichtbaar in de bakruimte/bijkeuken. De woonkamer heeft een vernieuwde schoorsteenmantel. De zitkamer links van de centrale gang heeft een deels vernieuwde natuurstenen haardmantel. In de daarachter gelegen keuken een zeer grote keukenschouw met oorspronkelijke houten lijst. De schoorsteenopening is gedicht en betegeld.

Achter een aantal zachtboard plafonds zijn de als gevolg van mijnschade beschadigde stucplafonds nog deels aanwezig.

Waardering

De boerderij Thull 1 is van algemeen belang vanwege het geheel van navolgende waarden.

De gesloten hoeve is van cultuur- en architectuurhistorische waarde als bijzonder specimen van de geschiedenis van de landelijke bouwstijl en de daarin aanwezige grensoverschrijdende stilistische beïnvloeding. Uit architectuurhistorisch oogpunt wordt de waarde van de boerderij voorts bepaald door de esthetische kwaliteiten, het materiaalgebruik, de ornamentiek en de samenhang tussen de vormgeving van het exterieur en de indeling van delen van het interieur. De boerderij is van belang vanwege de situering met hoge landschappelijke en belevingswaarden.

Van deze boerderij zijn hoofdzakelijk het woonhuis, het poortgebouw en de stalvleugel gaaf bewaard gebleven. De hoofdindeling van het woonhuis, met belangrijke interieuronderdelen, is behouden gebleven. Bovendien beschikt de hoeve in nationaal perspectief over een streekgebonden architectuurhistorische en typologische zeldzaamheidswaarde.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gesloten boerderij
location_on Monumenten Kaart rond Schinnen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt