Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Twee herenhuizen onder één kap in Sittard

Schuttestraat 2
6131 JR, Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Limburg
Bouwjaar: 1921-1922
Architect: N. Ramakers
Publicatie: 20010514
Rijksmonument ID: 521582
Type: Woonhuis

Omschrijving van Twee herenhuizen onder één kap

Inleiding

Twee HERENHUIZEN onder één kap, 1921-1922, gebouwd voor de huisvesting van de middenstand, als onderdeel van het villaparkje rondom het Julianaplein. Gebouwd in een traditionele, door het Expressionisme beïnvloede stijl naar een ontwerp van architect N. Ramakers te Sittard. Bij alle herenhuizen van het type C zijn de oorspronkelijk in de voorgevel aanwezige tuindeuren, verdiept geplaatst in de loggia onder de door kolommen gedragen balkons, verwijderd. De ruimte tussen de loggiabalustrade en de balkons is als erker bij de woonkamers getrokken en gedicht met grote rechthoekige vensterkozijnen en smalle rechthoekige zijlichten.

UITGESLOTEN van bescherming zijn de aan de achtergevel gebouwde terrasoverkappingen, de bijgebouwde garage en de erkerzonwering van Schuttestraat 2A; het tuinhuisje en de aangebouwde garage van Jubileumstraat 23, alsmede de verlengde betonnen erfscheiding tussen de achtertuinen van beide panden.

Omschrijving

Een in het oostelijke deel van het complex Julianaplein e.o. gebouwd blok met twee herenhuizen onder één kap van het gecombineerde type CC.

Elk pand heeft twee BOUWLAGEN alsmede een gedeeltelijke souterrainverdieping. Beide panden vormen samen een wijdbenig uitlopende U-vormige PLATTEGROND, die aan de vrije gevelzijden is voorzien van een uitbouw van één laag. Het geheel wordt gedekt door een SCHILDDAK, waarvan de noklijn identiek is aan de vorm van de plattegrond. Aanzienlijke overstekken annex luifelgoten, bij beide panden voorzien van een kunststof bekleding. Drie oorspronkelijke nokschoorstenen. De oorspronkelijke, gecombineerde smalle dakkapellen op het voor- en achterdakvlak zijn nog aanwezig; bij Schuttestraat 2a is de horizontale indeling van de vensters intact, bij het pand Jubileumstraat 23 zijn de dakkapellen opnieuw ingedeeld en voorzien van kunststof kozijnen. De dakkapel op het voordakvlak heeft een lichtkoepel. De oorspronkelijke rode Tuile du Nord-pannen zijn bij Schuttestraat 2a nog aanwezig, bij Jubileumstraat 23 vervangen door donkerrode, geglazuurde Tuiles du Nord. Tuimelraam op het voordakvlak van Schuttestraat 2a.

De herenhuizen hebben een gewapend betonnen fundering op putringen en zijn opgetrokken in rode en gele baksteen, gemetseld in halfsteens verband. Een rode bakstenen plint met rollaag. De in gele baksteen opgetrokken eerste bouwlaag met geprofileerde rode rollaag loopt door tot onder de vensters van de tweede bouwlaag. Deze tweede laag is enigszins ingesnoerd ten opzichte van de eerste laag en wordt gekenmerkt door de afwisseling van geel metselwerk met rode verdiept gelegen lijsten. De gevel wordt onder de luifelgoot beëindigd door een betonnen band.

De VOORGEVELS zijn symmetrisch ingedeeld. Het aanzicht wordt gedomineerd door de gecombineerde erkers met balkons in de middengeveldelen. De oorspronkelijke balkonkolommen in de eerste laag zijn voorzien van horizontale profiellijsten. De betonnen vloerplaat van de balkons fungeert als latei boven de erkervensters. De balkonbalustraden hebben siermetselwerk in blokverband. De balkons, gescheiden door een vernieuwd tussenwandje, zijn bij Schuttestraat 2a toegankelijk middels een rechthoekige, dubbele houten balkondeur, bij Jubileumstraat 23 door een enkelvoudige kunststof balkondeur. Naast deze deuren van origine een rechthoekig verticaal ingedeeld houten venster, dat bij Jubileumstraat 23 is vervangen door een ongeleed rechthoekig kunststof venster.

De geveldelen aan weerszijden zijn onder een schuine hoek ten opzichte van het middengeveldeel geplaatst. In deze geveldelen bevinden zich de verdiepte entreepartijen. Deze werden in de oorspronkelijke staat gekenmerkt door een verdiept geplaatste centrale paneeldeur, waarnaast aan beide zijden een onder een schuine hoek geplaatst zijlicht met vijfvoudige horizontale indeling. Paneeldeur en zijlichten werden onderling gescheiden door geornamenteerde houten kolommen. Voor de zijlichten een plinthoge, driehoekige rode bakstenen bloembak. Op het muurwerk van deze bakken bevonden zich de geornamenteerde houten kolommen, die de aan de zijden afgeschuinde houten portiekluifel ondersteunden. In de tweede bouwlaag van deze geveldelen een rechthoekig, verticaal ingedeeld houten venster.

Bij Schuttestraat 2a is de entreepartij ontdaan van de luifel, de luifelkolommen en de bloembakken. De paneeldeur en de zijlichten zijn vernieuwd. Bij Jubileumstraat 23 heeft de intacte entreepartij een nieuwe rechthoekige houten voordeur, de zijlichten zijn uitgevoerd in kunststof, zonder roedeverdeling. Het kunststof venster in de tweede bouwlaag heeft geen verticale indeling.

De ZIJGEVELS van de panden van het type C zijn voorzien van een ten opzichte van de voor- en achtergevel teruggerooid uitgebouwde berging van één laag onder plat met luifelgoot. In het gele metselwerk boven de plint bevinden zich wederom horizontale profiellijsten. Hoog onder de luifelgoot zijn smalle rechthoekige houten vensters geplaatst (aan de voorzijde één venster, aan de lange buitenzijde vier vensters), oorspronkelijk voorzien van horizontale roedeverdeling. In de achterzijde een rechthoekige houten bergingsdeur, van origine eveneens met een horizontaal ingedeeld glaspaneel. In de tweede laag van de zijgevels een reeks van vier rechthoekige, ongelede houten vensters. De zijgevel van Schuttestraat 2A is volledig intact gebleven. Tegen de zijgeveluitbouw van Jubileumstraat 23 bevindt zich een aangebouwde garage. De resterende vensters zijn uitgevoerd in kunststof, de bergingsdeur in de achtergevel is vervangen door een nieuw houten exemplaar.

De ACHTERGEVELS van beide panden zijn oorspronkelijk onderling gespiegeld. In de eerste laag, onder een doorlopende betonlatei, heeft elk pand van origine een dubbele houten terrasdeur, oorspronkelijk met een viervoudige horizontale indeling van de glaspanelen. Daarnaast, in het onder een schuine hoek geplaatste achtergeveldeel, een rechthoekig houten keukenvenster. Dit venster was oorspronkelijk verticaal geleed en voorzien van een drievoudige horizontale indeling van de glaspanelen. Tussen terrasdeuren en keukenvenster bevindt zich een rond uitgemetselde pilaster met uitstulpende profiellijsten, op de gevelhoek naast het keukenvenster een spits uitstulpende pilaster met horizontale profiellijsten. In de tweede laag, hoog onder de luifelgoot en precies boven de terrasdeuren, bevindt zich van origine een rechthoekig, verticaal ingedeeld houten venster. De indeling van de achtergevel van Schuttestraat 2A is ongewijzigd bewaard gebleven. Uit de terrasdeuren is de oorspronkelijke indeling verdwenen, in het keukenvenster is deze nog aanwezig. De achtergevel van beide panden is onder de terrasoverkapping geheel wit gesausd. Bij Jubileumstraat 23 zijn het keukenvenster en de dubbele terrasdeur uitgevoerd in kunststof. Het keukenvenster heeft een afwijkende indeling. Het achtergevelvenster in de tweede laag is vervangen door een kunststof vensterkozijn zonder verticale indeling.

De voortuinen worden omgeven door een lage bakstenen MUUR.

De INTERIEURindeling van beide panden is op diverse onderdelen gewijzigd.

Waardering

De herenhuizen van het complex rondom het Julianaplein zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl en de funderingstechniek. De panden zijn van groot belang voor het oeuvre van architect N. Ramakers, beschikken over aanzienlijke esthetische kwaliteiten en zijn van belang vanwege de expressieve ornamentiek. Beide herenhuizen vormen een essentieel onderdeel van het complex rondom het Julianaplein, zijn vanwege de situering ten zeerste verbonden met de uitbreiding en ontwikkeling van Sittard, zijn van betekenis voor het aanzien van de stad en beschikken over een historisch-ruimtelijke relatie met de parkachtige omgeving en de bodemgesteldheid ter plaatse. De panden beschikken over een redelijke mate van architectonische gaafheid en zijn van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikken beide herenhuizen in bovenregionaal perspectief over een redelijke architectuurhistorische en een hoge typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

De herenhuizen vertegenwoordigen een algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Twee herenhuizen onder één kap
location_on Monumenten Kaart rond Sittard

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt