Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Twee herenhuizen onder één kap in Sittard

Schuttestraat 4
6131 JR, Sittard (Gemeente Sittard Geleen)
Limburg
Bouwjaar: 1921-1922
Architect: N. Ramakers
Publicatie: 20010514
Rijksmonument ID: 521581
Type: Woonhuis

Omschrijving van Twee herenhuizen onder één kap

Inleiding

Twee HERENHUIZEN onder één kap, 1921-1922, gebouwd voor de huisvesting van de middenstand, als onderdeel van het villaparkje rondom het Julianaplein. Gebouwd in een traditionele, door het Expressionisme beïnvloede stijl naar een ontwerp van architect N. Ramakers te Sittard. De vensterkozijnen van Schuttestraat 6 zijn vervangen door hardhouten kozijnen. De vensterkozijnen van Schuttestraat 4 zijn ten dele vervangen en uitgevoerd in diverse materialen.

UITGESLOTEN van bescherming zijn de bijgebouwde berging van Schuttestraat 4, alsmede de aangebouwde garage met waskeuken en carport, de veranda van één bouwlaag tegen de achtergevel en de tuinmuur met prieel van Schuttestraat 6.

Omschrijving

Een in het oostelijke gedeelte van het complex Julianaplein e.o. gesitueerde blok met twee herenhuizen onder één kap van het type AA. Elk pand heeft twee BOUWLAGEN alsmede een gedeeltelijke souterrainverdieping op een in hoofdvorm rechthoekige PLATTEGROND, die aan de vrije gevelzijden is voorzien van een uitbouw van één laag. Het geheel wordt gedekt door een SCHILDDAK, waarvan de noklijn evenwijdig aan de Schuttestraat loopt. Aanzienlijke overstekken annex luifelgoten. Twee nokschoorstenen, waarvan er één is verdwenen. De gecombineerde smalle dakkapellen met overstek op het voor- en achterdakvlak zijn nog aanwezig. De horizontale indeling van de dakkapelvensters is verdwenen. De oorspronkelijke rode Tuiles du Nord-pannen zijn vervangen door zwarte betonpannen. Kantelramen op het voor- en achterdakvlak van Schuttestraat 6.

De herenhuizen hebben een gewapend betonnen fundering op putringen en zijn opgetrokken in rode en gele baksteen, gemetseld in halfsteens verband. Een rode bakstenen plint met rollaag. De in gele baksteen opgetrokken eerste bouwlaag met geprofileerde rode rollaag loopt door tot onder de vensters van de tweede bouwlaag. Deze tweede laag is enigszins ingesnoerd ten opzichte van de eerste laag en wordt gekenmerkt door de afwisseling van geel metselwerk met rode verdiept gelegen lijsten en kleine pilasters aan weerszijden van de vensters. De gevel wordt onder de luifelgoot beëindigd door een betonnen band. Doorlopende betonlatei boven de erkers.

De VOORGEVELS zijn symmetrisch ingedeeld. Een groot, tot aan de vensters van de tweede laag risalerend middengeveldeel, dat boven de erkerlatei smaller wordt en aan weerszijden over de gehele hoogte is trapsgewijs is uitgemetseld. In dit middenrisaliet zijn onder een doorlopende latei de erkers geplaatst. Deze erkers hebben rechthoekige houten cq. kunststof vensterkozijnen, aan weerszijden voorzien van onder een schuine hoek geplaatste zijlichten waarin de oorspronkelijke horizontale roedeverdeling ontbreekt. Boven het middenrisaliet een reeks van vier rechthoekige houten, verticaal ingedeelde vensters. In de eerste bouwlaag van het pand Schuttestraat 6 is links naast de erker een rechthoekig houten venster met glas-in-lood geplaatst.

De ZIJGEVELS van de panden van het type A zijn herkenbaar aan een uitbouw van één laag onder plat met balkon. Deze uitbouwen hebben oorspronkelijk een aan de voor- en achterzijde opengewerkt portiek, waarbij een hoekkolom de betonplaat van het balkon ondersteunt. In deze portieken waren, in de zijgevel van het hoofdvolume, oorspronkelijk de rechthoekige houten paneelvoordeur en de rechthoekige houten keukendeur met horizontale indeling van het glaspaneel geplaatst. Naast de voordeuren een rechthoekig houten toiletvenstertje. De uitbouwen zijn onder de betonplaat van het balkon voorzien van horizontale profiellijsten, die in de het metselwerk van de portiekkolommen worden voortgezet. Centraal in dit geveldeel een reeks van drie smalle houten vensters, oorspronkelijk met horizontale roedeverdeling. De balkonbalustraden hebben siermetselwerk in blokverband. Hoog onder het overstek is een rechthoekig houten drieruits trappenhuisvenster geplaatst, aan elke zijde geflankeerd door een rechthoekige dubbele houten cq. kunststof balkondeur. Bij Schuttestraat 4 is het portiek aan de voorzijde gedicht met een verticaal ingedeeld kozijn en voorzien van een nieuwe voordeur. De portiekopening aan de achterzijde is deels dichtgemetseld en deels voorzien van een vensterkozijn. In de portiekopening aan de achtergevel is een deur geplaatst. De reeks smalle horizontale vensters is vervangen door een verticaal ingedeelde vensterreeks van groter formaat. De vensterindeling van de tweede bouwlaag is in tact.

Bij Schuttestraat 6 zijn de portieken aan de buitenzijde gedicht met vensterkozijnen, de smalle horizontale vensters zijn vervangen door vensters met een afwijkende indeling. In het portiek aan de voorzijde is een andere deur geplaatst. Het portiek aan de achterzijde wordt geheel aan het oog onttrokken door de aangebouwde veranda. De venster- en deurkozijnen van de tweede laag zijn deels voorzien van rolluiken.

De ACHTERGEVELS van de typecombinatie AA zijn oorspronkelijk symmetrisch ingedeeld. In de gevelhoek van de eerste laag een rechthoekig houten keukenvenster onder een betonlatei, van origine met verticale indeling en drievoudige horizontale indeling van de glaspanelen. Onder dit venster, in aansluiting op de rode bakstenen plint, een rode bakstenen strek. Naast dit venster een aanzienlijke, rechthoekige houten tuindeur van vier panelen, waarvan de zijpanelen waren voorzien van een vijfvoudige horizontale indeling. Boven deze tuindeur een houten overkapping, rustend op de scheidingsmuur en een baksteen kolom, beiden met horizontale profielranden. In de tweede laag, hoog onder het dakoverstek, een aaneengesloten reeks van vier rechthoekige houten vensters.

Bij Schuttestraat 4 zijn de tuindeuren vervangen door aluminium exemplaren, de overkapping is verdwenen. Het keukenvenster heeft geen verticale indeling of horizontale roedeverdeling meer. De vensters van de tweede laag zijn in tact.

Bij Schuttestraat 6 is de achtergevel grotendeels doorgebroken vanwege de aangebouwde veranda van één laag in de achtergevel. In de tweede laag is de oorspronkelijke vensterreeks vervangen door een kozijn met een ongeleed venster en een rechthoekige houten deur, die toegang geeft tot het platte dak van de veranda.

De voortuinen van beide panden worden omgeven door een bakstenen ommuring.

De INTERIEURindeling van Schuttestraat 4 en 6 is ingrijpend gewijzigd.

Waardering

De herenhuizen van het complex rondom het Julianaplein zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-maatschappelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl en de funderingstechniek. De panden zijn van groot belang voor het oeuvre van architect N. Ramakers, beschikken over aanzienlijke esthetische kwaliteiten en zijn van belang vanwege de expressieve ornamentiek. Beide herenhuizen vormen een essentieel onderdeel van het complex rondom het Julianaplein, zijn vanwege de situering ten zeerste verbonden met de uitbreiding en ontwikkeling van Sittard, zijn van betekenis voor het aanzien van de stad en beschikken over een historisch-ruimtelijke relatie met de parkachtige omgeving en de bodemgesteldheid ter plaatse. De panden beschikken over een beperkte mate van architectonische gaafheid maar zijn van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikken beide herenhuizen in bovenregionaal perspectief over een redelijke architectuurhistorische en een hoge typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

De herenhuizen vertegenwoordigen een algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Twee herenhuizen onder één kap
location_on Monumenten Kaart rond Sittard

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt