Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeld in Oudenbosch

Complex Bernaertsstraat
St. Bernaertsstraat
4730 AA, Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1922
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 521537
Type: Overig
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeld

Inleiding.

Het H. HARTBEELD is het middelpunt van een halfronde MUUR met open arcade en in 1922 geplaatst op een voetstuk dat evenals de arcade in een min of meer Neo-Bbarokke stijl teruggrijpt op de vormentaal van de basiliek. Het is vervaardigd in het atelier van de Eindhovense beeldhouwer J. Custers. Voor het beeld bevindt zich een hekwerk.

Omschrijving.

Natuurstenen beeld van het H. Hart met zegenende handen, in de gebruikelijke neogotische vormentaal, geplaatst op een rijzig voetstuk, geleed door enige ojiefprofielen. Op de hoeken voluten, welke aan de voorzijde een bronzen gedenkplaat omlijsten met de tekst 'Christo/ rigi suo/ amantissimo/ cives veteri/ buscenses/ die 15a augusti 1922'. Het beeld is op de grondplaat gesigneerd Jan Custers. Achter het beeld bevindt zich een halfronde in baksteen uitgevoerde muur met ondiepe cassetten, waarboven een naar de Romeinse barok (Sint-Pietersplein) verwijzende gepleisterde colonnade met rondbogen op vierkante kolommen. Het beeld staat in een plantsoen dat door een smeedijzeren hek met sierkruisen van de straat wordt gescheiden.

Waardering.

Beeld, muur en hekwerk zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de katholieke devotiecultuur; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de beeldhouwer Custers en de diversiteit aan toegepaste stijlen. Het en ander is onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch en het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: losse objecten, ed.,gedenkteken,gedenkteken,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Bernaertsstraat: Heilig Hartbeeā€¦
location_on Monumenten Kaart rond Oudenbosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!