Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Internaat Saint Louis: aula in Oudenbosch

Complex Markt
Markt 34
4731 HP, Oudenbosch (Gemeente Halderberge)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1930
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 521532
Type: Gebouw

Omschrijving van Internaat Saint Louis: aula

Inleiding.

De AULA behorende bij het INTERNAAT Saint Louis is ca. 1930 gebouwd naar ontwerp van Jac. Hurks in de stijl van het Expressionisme. Zij ligt parallel aan het hoofdgebouw ten oosten van de Vincentiusbouw, waarmee zij door een een- en tweelaags tussenlid is verbonden.

Omschrijving.

De aula is opgetrokken uit baksteen en wordt door lisenen verdeeld in vijf travee├źn. Zij heeft een zadeldak met gebogen schilden, gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De lange gevels hebben een donkere plint en per travee samengestelde ramen, die in de eindvakken voorzien zijn van openslaande deuren. De bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood in geometrische patronen. De dakvlakken worden doorbroken door langgerekte dakkapellen, elk met vier ramen met vierruits indeling en glas-in-lood.

Inwendig wordt de ruimte door spitsboogspanten in vakken ingedeeld. Aan de oostzijde een rechthoekige toneelopening waarboven een driedelig glas-in-loodraam. Aan de westzijde een rechthoekig balkon op twee stijlen, bereikbaar via een granito trap. Boven dit balkon een grote muurschildering met voorstellingen van de drie jongelingen in de vuuroven. Tegellambrizering in rood en zwart.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de stichting van katholieke onderwijscongregaties en de uitgroei van Oudenbosch tot odnrwijscentrum van nationaal belang, het is van belang voor de typologische ontwikkeling van de internaatsgebouwen; het is van architectuurhistorisch belang vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Hurks, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven.

Tags: openbare gebouwen,aula,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Internaat Saint Louis: aula
location_on Monumenten Kaart rond Oudenbosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!