Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Beekvliet in Borculo

Beekvliet
Beekvliet 1
7271 PB, Borculo (Gemeente Berkelland)
Gelderland
Bouwjaar: 1905
Architect: G. Halbertsma
Publicatie: 20051212
Rijksmonument ID: 521460
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa Beekvliet

Inleiding

Villa Beekvliet uit 1902 is gebouwd naar ontwerp van architect G. Halbertsma uit Almelo in neorenaissancistische stijl in opdracht van de gezusters Johanna Maria en Anna Geertruida van de Kasteele. De villa is gebouwd als zomerverblijf op de plaats van een voorganger uit 1835.

Tussen 1920 en 1968 zijn de veranda's tegen de voor- en achtergevel verwijderd; aan de voorzijde resteert hiervan het terras. Onbekend is wanneer de houten balustrades zijn vervangen door ijzeren exemplaren en het glas-in-loodraam in de achtergevel verwijderd is. Tussen 1968 en 2003 is de topgevel van de voorgevel ingekort. Sinds 1985 zijn de luiken aan de voor- en zijgevel aangebracht; zijn de dakkapellen verwijderd; en zijn de natuurstenen bollen en een obelisk van het dak naar de tuin verplaatst.

Omschrijving

De VILLA heeft een samengestelde plattegrond met verspringende geveldelen. Het pand heeft twee bouwlagen onder een samengesteld afgeplat schilddak dat is gedekt met leien. Op het dak staan twee gemetselde schoorstenen en een dakkapel onder een aangekapt zadeldakje. De dakkapel is voorzien van gedecoreerde wangen en een fronton. Tegen de achtergevel staat een eenlaagse aanbouw onder platdak.

De bakstenen gevels zijn voorzien van een gecementeerde plint en een geprofileerde kroonlijst. De voor- en zijgevels hebben geprofileerde hardstenen waterlijsten en een zandstenen cordonlijst. Onder de verdiepingsvensters bevindt zich een rechthoekige spiegel in een omlijsting van oranje baksteen. In de voor- en linker zijgevel zijn gietijzeren ventilatieroosters aangebracht.

In de voorgevel bevinden zich de hoofdingang met een dubbele paneeldeur met ruit en een moderne schuifdeur naar het terras. De gevel is voorzien van T-ramen en, op één na, luiken. In de tweede bouwlaag bevindt zich een Frans balkon. Alle vensters en ingangen zijn voorzien van een bovenlicht, een geprofileerde latei en een strek met aanzet- en sluitstenen. De decoratie op de latei, een kroontje, vormt wellicht een verwijzing naar de naam van de opdrachtgeefsters. Boven de kroonlijst van het rechter risaliet bevinden zich een schoudergevel met obelisken, een venster met een stolpraam onder een blinde rondboog, en een fronton.

De linker zijgevel is twee traveeën breed met elk op beide bouwlagen twee vensters als in de voorgevel.

In de rechter zijgevel bevinden zich in beide bouwlagen vensters als in de voorgevel. Het risalerende deel heeft twee dubbele terrasdeuren met ruiten en een bovenlicht. In de aanbouw bevindt zich een ingang met een paneeldeur en een bovenlicht, een schuifraam, en twee gekoppelde T-schuiframen met luiken.

In de achtergevel zijn dezelfde vensters als in de voorgevel aangebracht. In de tweede bouwlaag is een Frans balkon als in de voorgevel gesitueerd. In het middenrisaliet bevinden zich drie ramen van verschillend formaat, waarvan twee met een geprofileerde latei en een strek met aanzet- en sluitstenen, en een spiegel als in de voorgevel. De aanbouw heeft een venster met een T-schuifraam met een strek en luiken, een smal venster en een ingang met een paneeldeur.

In het interieur zijn de plattegronden nagenoeg in tact gebleven en zijn de paneeldeuren met omlijstingen, de trap met trappaal en balustraden, de wandtegels en het sluitwerk van de toiletten nog aanwezig. In de kelder bevinden zich een estrikken vloer, een trap en een troggewelf. Op de begane grond resteren de tochtpui, de terrazzovloer, de schuifdeuren met omlijsting, stucplafonds en een schoorsteenmantel. Een vaste kast is naar de verdieping verplaatst. Op de zolder zijn een afwerking van kraaldelen, een watertank en de kapconstructie behouden gebleven.

Waardering

De VILLA is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als goed voorbeeld van een villa in neorenaissancistische stijl naar ontwerp van architect G. Halbertsma uit Almelo;

- vanwege de relatieve gaafheid van het exterieur en interieur en het zorgvuldige ontwerp en materiaalgebruik;

- als onderdeel van het historisch gegroeide landgoed Beekvliet;

- vanwege de karakteristieke ligging nabij de Slinge;

- als goed voorbeeld van een zomerverblijf dat onderdeel is van een kleinschalig agrarisch georiënteerd landgoed in het buitengebied van Borculo;

- vanwege de functionele en stilistische samenhang met het koetshuis;

- als goed voorbeeld van een renaissancistisch zomerverblijf dat relatief zeldzaam is voor de regio.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Beekvliet
location_on Monumenten Kaart rond Borculo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt