Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafkruis van P. Barten in Beers Nb

Kerkeveld 2
5437 BH, Beers Nb (Gemeente Cuijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1886 1886 ca. 1886
Publicatie: 20010627
Rijksmonument ID: 521394
Type: Kerk

Omschrijving van Grafkruis van P. Barten

Inleiding

Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers staat op het kerkhof het GRAFKRUIS van P. Barten, daterend uit omstreeks 1886.

Omschrijving

Het hardstenen grafkruis heeft enkelvoudig gelobde kruisarmen. Op het kruis de inscriptie: "Bid / voor de ziel / van zaliger / Peternella / Barten / dochter van / weijlen / Antoon / Barten / en Maria Coenen / geb. te Beers den 24 februari 1805 / en aldaar tijdig voorzien van de Heilige / sacramenten der stervende / overl. den 17 januari 1886 / in den ouderdom van / 80 jaren / 10 maanden / en 24 dagen / R.I.P.".

Waardering

Het grafkruis is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de bijzondere vormgeving en detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de typologische zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,calvarieberg,kerk en kerkonderdeel,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafkruis van P. Barten
location_on Monumenten Kaart rond Beers Nb

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!