Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafkruis van P. Barten in Beers Nb

Kerkeveld 2
5437 BH, Beers Nb (Gemeente Cuijk)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1902 1902 ca. 1902
Publicatie: 20010627
Rijksmonument ID: 521391
Type: Kerk

Omschrijving van Grafkruis van P. Barten

Inleiding

Aan de zuidzijde van de R.K. H.Lambertuskerk te Beers bevindt zich op het kerkhof het GRAFKRUIS van P. Barten, daterend uit omstreeks 1902.

Omschrijving

Het hardstenen kruis staat op een dito sokkel. Op de kruising van de dubbel gelobde kruisarmen een marmeren medaillon met de inscriptie: "Bid zoor de ziel / van zaliger Petrus Barten / zoon van de echtelieden Antoon / Barten en Anna Maria Coenen / geb. te Beers 29 mei 1821 ald. / overl. 4 dec. 1902". Juist boven de sokkel staat op de kruisarm de inscriptie: "R.I.P.".

Waardering

Het grafkruis is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de bijzondere vormgeving en detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de typologische zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,calvarieberg,kerk en kerkonderdeel,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafkruis van P. Barten
location_on Monumenten Kaart rond Beers Nb

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!