Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Landhuis Leeuwenstein: rijwielstalling in Vught

Landhuis Leeuwenstein
Leeuwensteinplein 5
5261 EV, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1900
Architect: Jules Dony
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 521312
Type: Gebouw

Omschrijving van Landhuis Leeuwenstein: rijwielstalling

Inleiding

De RIJWIELSTALLING is gelegen langs de Leeuwensteinlaan, rechts van het gemeentehuis. Het gebouwtje werd in 1900 gebouwd naar ontwerp van ir. J. Dony en fungeerde oorspronkelijk als koetshuis bij het landhuis Leeuwenstein. In 1937, bij de verbouwing van Leeuwenstein onder leiding van H.W. Valk, werd het gebouwtje vergroot en tot rijwielstalling verbouwd. De rijwielstalling toont elementen van de Middeleeuwse kasteelarchitectuur.

Omschrijving

Het eenlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een licht overstekend zadeldak op klossen, gedekt met leien. De muren zijn opgetrokken in witgeschilderde baksteen, met waterlijsten in de voorgevel. Aan de noordzijde een schermgevel met twee ronde hoektorens en kantelen. De ingang wordt gevormd door een rondboogpoort met houten deur, waarboven een natuurstenen sluitsteen met kopje. Boven deze ingang een natuurstenen pelikaan op een licht uitkragende sokkel. Voor de ingang twee lage, gebogen bakstenen muurtjes. In de torens zijn spleetvormige vensters aangebracht.

De oost- en zuidgevel zijn voorzien van rondboogvensters met hardstenen afzaat. Op de zuidoostelijke hoek van het gebouwtje een bakstenen penant met ezelsrug.

Waardering

De rijwielstalling behorend bij het gemeentehuis is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een typologische ontwikkeling. Het heeft daarnaast architectuurhistorische waarde door de opvallende historiserende detaillering. De rijwielstalling bezit ensemblewaarde door de samenhang met het gemeentehuis. Tenslotte is de rijwielstalling van belang vanwege de gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,rijwielstalling,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Landhuis Leeuwenstein: rijwielstalling
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!