Jugendstil cafe met bovenwoning in Tilburg
Omschrijving van Jugendstil cafe met bovenwoning
Inleiding
Het Jugendstil CAFE met BOVENWONING werd in 1908 gebouwd voor J. van Eijndhoven naar ontwerp van architect Jos Donders. Het interieur van het café is bij verbouwingen rond 1970 gewijzigd.
Omschrijving
Het afgeschuinde hoekpand heeft drie bouwlagen aan de zijde van de Heuvelring en twee bouwlagen op de hoek van de Veemarktstraat. Het dak is plat met schild aan de zijde van de Veemarktstraat, waarop leien in Maasdekking. De gevels zijn opgetrokken uit witte verblendsteen met rode voegen. Plint, dorpels en aanzetstenen zijn van hardsteen. Speklagen en bogen zijn uitgevoerd in bricornasteen. De gevel aan de zijde van de Heuvelring telt twee vensterassen op de begane grond en de etage. De getoogde bovenlichten op de begane grond zijn gedeeld. De stolpvensters van de etage hebben getoogde bovenlichten met sierroedenverdeling. De bovenste etage bevat drie rondboogvensters met verticale roedenverdeling. Tenslotte een rondboogfries met uitkragende houten gootlijst op kwartronde schoren. De hoek met toegangsdeur is afgeschuind. Op consoles hierboven een rechthoekige houten erker met deels vereenvoudigde vensterindeling met gebogen roeden. Op de erker een balkon met smeedijzeren hekwerk. Balkondeuren en zijramen liggen iets terug in de gevel. Dit geveldeel wordt bekroond door lisenen met een deels met gele baksteen gevulde, deels opengewerkte bakstenen balustrade. De hoekstukken eindigen in piramidevormige blokken. Aansluitend op de hoek loopt de gevel aan de Veemarktstraat schuin af boven één van de drie traveeën. De vensters van beide etages komen overeen met die aan de Heuvelring. Boven de twee linkervensters een licht uitkragende houten gootlijst op gesneden houten klossen. Het schuin lopende geveldeel hiernaast wordt geaccentueerd door een hardstenen lijst met hieronder getrapt klimmende blokken. Verder een klimmend rondboogfries en lisenen met decoratieve bekroningen.
Waardering
Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de opbloei van de horeca rond de eeuwwisseling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de toepassing van een regionale variant van de Art Nouveau en als voorbeeld van het werk van de architect Donders. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.
Tags: horeca-instellingen,café,horeca,sport,recreatie, horeca ed
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Jugendstil woonhuis Heuvelring 104, Tilburg
- Complex Heuvelring 100 Heuvelring 100, Tilburg
- woonhuis Heuvelring 100, Tilburg
- St. Jozef (Heuvelkerk) Heuvelring 122, Tilburg
- Heilig Hartbeeld Heuvelring 122 (bij), Tilburg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Tilburg (Noord Brabant)