Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Drie woonhuizen in Tilburg

Gasthuisring 2
5041 DS, Tilburg (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1860
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 521161
Type: Woonhuis

Omschrijving van Drie woonhuizen

Inleiding

Drie WOONHUIZEN uit ca. 1860, vermoedelijk gebouwd door molenaar Claassens, die in het meest linkse huis grenzend aan het Wilhelminapark op no. 2 zijn winkel had. De huizen staan in de kern van de wijk Veldhoven, op de kop van de lintbebouwde Gasthuisring. Ze vormen een vrijstaand bouwblok, dat met de gezamenlijke voor- of westgevel aan de straat ligt.

Omschrijving

De eenlaagse woonhuizen met een zolderverdieping hebben een gezamenlijk zadeldak tussen tuitgevels. Twee woningen zijn drie travee├źn breed met de voordeur in het midden geflankeerd door een raam. De meest rechtse woning is slechts twee travee├źn breed bestaande uit een deur en een raam. De muuropeningen in de voorgevel zijn omzoomd door een geprofileerde stuclijst. Het opgaande werk bestaat uit rood/paarse handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband op een cementen plint met aan de bovenkant een kroonlijst en fries. Het dak is belegd met grijze Oudhollandse pannen.

De met glas voorziene voordeuren van de huizen no. 2 en 4 hebben siersmeedijzeren doorzichtroosters. De voordeur van no. 6 is uitgevoerd als pseudo-dubbele deur met een gestoken naald en twee kleine spioneerraampjes voorzien van een smeedijzeren roostertje. Boven de deuren bevindt zich een bovenlicht. De schuifvensters van de huizen, oorspronkelijk met een zesruits verdeling, hebben nu slechts een twee- of een T-verdeling. In de eerste travee van huis no. 2 aan de kant van het Wilhelminapark bevindt zich een etalagevenster met een drieruits verdeling in het bovenlicht, dat verwijst naar de oorspronkelijke winkelfunctie van het huis.

Waardering

De huizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de stichting van reeksen eenvoudige woningen. Zij zijn van belang als voorbeelden van de typologische ontwikkeling van dergelijke rijtjeswoningen. Ze zijn van belang wegens hun architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid. De huizen hebben ensemblewaarden als onderdeel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van nationaal belang is. Ze liggen binnen het stadsgezicht Wilhelminapark.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Drie woonhuizen
location_on Monumenten Kaart rond Tilburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt