Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. pastorie in Udenhout

star star star star (1)
Slimstraat 7
5071 EG, Udenhout (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: ca. 1850-1860 (bouw) 1950 (uitbr.)
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 521141
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. pastorie

Inleiding.

R.K. PASTORIE gelegen naast de reeds eerder beschermde r.k. Lambertuskerk, Slimstraat 9. Gebouwd rond 1850-1860 in Ambachtelijk-traditionele stijl met Neoklassicistische motieven. Aan de oostzijde een lagere tweelaagse aanbouw uit circa 1950. Deze laatste en de serre uit circa 1950 behoren niet tot het monument.

Omschrijving.

Tweelaagse PASTORIE, opgetrokken uit baksteen onder schilddak met oud-Hollandse pannen en hoekschoorstenen met verdiepte panelen. De voorgevel telt vijf traveƫen en heeft een hardstenen plint. De gevel heeft een middenrisaliet en hoeklisenen en wordt geleed door een hardstenen cordonlijst en afgesloten door een gemetseld fries met kepermotieven en muizetanden onder de lijstgoot. De risaliet heeft een driehoekig bakstenen fronton met driepasvulling. Beneden en boven achtruits schuiframen. Hoofdingang met bordes en hardstenen omlijsting met deklijst op voluten. Paneeldeur en bovenlicht met geometrische indeling. Hangende lantaarn. De linker zijgevel gaat goeddeels schuil achter de aanbouw van circa 1950. De rechter zijgevel heeft op de verdieping een achtruits schuifraam. De achtergevel is geheel vlak, telt vijf vakken en heeft evenals de voorgevel achtruits schuiframen. Tussen pastorie en kerkhof ligt een bakstenen scheidsmuur.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de vorige eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de evenwichtige verwerking van Ambachtelijk-traditionele en Neo-Classicistische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep, tesamen met het afzonderlijk te beschermen klooster, die getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als 'katholieke' bebouwingsgroep in sobere baksteenbouwkunst.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Udenhout

Recensies (1)
    R.K. pastorie R.K. pastorie
    Slimstraat 7, Udenhout, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    5
    mooi gebouw