Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Complex Koningsoord: kerkhofkapel in Berkel Enschot

Complex Koningsoord
Raadhuisstraat 26
5056 HD, Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1933-1937
Architect: J. van Dijk
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 521133

Omschrijving van Complex Koningsoord: kerkhofkapel

Inleiding De KERKHOFKAPEL van het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar plannen van architect J. van Dijk. Het klooster is vanuit Chimay gesticht voor de zusters Trappistinnen en werd grotendeels betaald door het eveneens in Berkel-Enschot gesitueerde trappistenklooster Koningshoeven.

Omschrijving De kleine kerkhofkapel bestaat uit een onder zadeldak gesitueerd gebouwtje, gedekt met eternitleien Aan de oostelijke zijde, in de as van het kerkhofpad, een kleine uitbouw met overhoeks geplaatste steunberen, steekkap en topgevel bekroond door een kruis.

Waardering De kerkhofkapel is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kloostervestigingen in de negentiende en twintigste eeuw, het is van belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve vrouwenklooster. Het heeft architectuurhistorisch belang als laat voorbeeld van traditionale toepassing van Neo-Gotische vormen voor kerkelijke gebouwen, het is van belang wegens de ornamentiek; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen delen van het exterieur en het interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex dat van belang is wegens de wijze van verkaveling en inrichting van het gehele terrein. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Tags: losse objecten, ed.,rouwkapel(h),begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Complex Koningsoord: kerkhofkapel
location_on Monumenten Kaart rond Berkel Enschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt